Η Dina Kaps γράφει για τις ΄'Άγριες θάλασσες"

Dina Kaps .
Μέσα στη δίνη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο Μιλτιάδης Χούμας όργωσε τις ελληνικές θάλασσες με το καϊκι του ''Ευαγγελίστρια'' βοηθώντας πολλούς Άγγλους κ Έλληνες να διαφύγουν στη Μέση Ανατολή. Ο ικανότατος καπετάνιος ρίχνεται με πείσμα και αυταπάρνηση στον σκληρό αγώνα και φέρνει εις πέρας τις πιο δύσκολες κ επικίνδυνες 
αποστολές. Σύντροφός του καλός ένα ημερολόγιο όπου καταχωρίζει σχεδόν συνθηματικά πληροφορίες κ γεγονότα. Τα σπουδαιότερα όμως τα κουβαλούσε μέσα του χωρίς όμως ποτέ να τα μοιραστεί ούτε με την ίδια του την οικογένεια. Ήταν ένας σπουδαίος αγωνιστής και συνάμα ένας άνθρωπος σεμνός και αξιοπρεπής που δεν επιζήτησε δόξα κ αναγνώριση.
Οι άγριες θάλασσες της κας Μπάιλα δεν είναι
μόνο το υγρό στοιχείο της Ελλάδας. Ένιωσα ότι είναι η ανταριασμένη ψυχή του υπόδουλου Έλληνα που τον ωθεί να αγωνιστεί αγέρωχος κ έτοιμος να θυσιαστεί για υψηλά ιδανικά. Είναι η ίδια η αγριότητα του πολέμου που καταστρέφει ζωές και όνειρα. Ο ήρωας ως άλλος Οδυσσέας ακολούθησε τον δρόμο που του όρισε η περήφανη καρδιά του κ δάμασε τις άγριες θάλασσες χάριν ενός ύψιστου σκοπού. Μέσα από τις σελίδες ξεπηδούν εικόνες που δείχνουν όχι μόνο τη βαναυσότητα του πολέμου αλλά και τις όμορφες στιγμές της ζωής. Η γραφή σε πολλά σημεία είναι στοχαστική ,πολλές περιγραφές είναι σχεδόν ποιητικές και δε λείπει μια υποψία χαμόγελου- απαραίτητο για να εκτονωθεί η ένταση των συναισθημάτων. Κλείνοντας το βιβλίο ένιωσα απέραντο θαυμασμό για τον Μιλτιάδη Χούμα, ''παρακολούθησα''την περίοδο της Κατοχής από το κατάστρωμα της Ευαγγελίστριας και συνειδητοποίησα ότι τελικά οι απλοί άνθρωποι γράφουν την Ιστορία.

''Δε χρειάζεται να είσαι μεγάλος για να τα βάνεις με τους δυνατούς. δυδυνατούς''.υστις 3:10 μ.μ.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές από τον Δημήτρη Κώτσο

ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΕΙΣ ΤΑΝ ΠΟΛΙΝ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ