ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΨΥΧΗΣ/ΜΑΓΔΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ

Μπορεί μια λέξη να μετουσιωθεί σε ζωή; Μπορεί, μόνο όταν ξεφύγει από την ψυχή σαν ανάσα για να αφεθεί να γονιμοποιήσει την ομορφιά και τότε μόνο ως καθρέφτης ψυχής μπορεί να λογιστεί η ποίηση που θα γεννηθεί από το πάντρεμα των λέξεων.
Με μια τέτοια ανάσα ζωής η ΜΑΓΔΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ  καταγράφει στο νέο της βιβλίο που κυκλοφορεί από την ΑΝΕΜΟ ΕΚΔΟΤΙΚΗ και τιτλοφορείται ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ ΨΥΧΗΣ, όλα όσα εκείνη θεωρεί ότι θα πρέπει να ταξιδέψουν σε εμάς.
Λέξεις βουτηγμένες στην αλμύρα του Αιγαίου, ολόφρεσκες και δροσερές που  μόλις έχουν βγει από τη θάλασσα λάμπουν σαν βότσαλα  και  όριοθετούν τον χρόνο και τον τόπο που της αρέσει να υμνεί στο έργο της. Άλλοτε πάλι οι λέξεις παιχνιδίζουν σαν πουλιά στο αγέρι "στους τριανταφυλλένιους μυστικούς κήπους της ζωής", στους οποίους μας καλεί να μπούμε κι εμείς και να στροβιλιστούμε μαζί τους.
Λέξεις βότσαλα, λέξεις νότες, λέξεις θύμησες, μελωδίες, μουσικές. Λέξεις που κυρίως λυτρώνουν! Επειδή αυτό που η Μάγδα ψάχνει να βρει μέσα από την ποίησή της είναι η Λύτρωση ψυχής και για να το πετύχει στρέφεται εντός της, στους εσωτερικούς καθρέφτες που θα αφήσουν σαν αντανάκλαση τις αλήθειες της να στραφούν επάνω μας.
Στο ποίημά της Λύτρωση γράφει:
Το πορτοκαλί καθρεπτίζεται
και τα κύματα αντιμιλούν
στο παραμύθι που μόλις
τώρα άρχισε.
Το κουβάρι ξετυλίχτηκε
η μαγεία ξεδιπλώθηκε
και οι λέξεις
βούτηξαν στο νερό.

 Αυτός είναι ο μικρόκοσμος που δημιουργεί στο έργο της η Μάγδα Παπαδημητρίου και μας τον παραδίδει για να γίνει το προσωπικό μας όχημα πλεύσης σε ένα ποιητικό αντάμωμα με προορισμό την Ελλάδα. Η Μάγδα γράφει πάντα με την πένα της βουτηγμένη στον ελλαδικό χώρο, άλλοτε στα νερά του άλλοτε στους ορεινούς του όγκους και από τον Όλυμπο έως το τελευταίο βράχο μιας κυκλαδίτικης ακτής εξαπολύειε τους προσωπικούς της κυματισμούς.
 'Οπως γράφει η ίδια στο οπισθόφυλλο του βιβλίου της:

Η λέξη ξέφυγε σαν ανάσα από την ψυχή και κάθισε στο χαρτί για να ζευγαρώσει με τις άλλες λέξεις για να γίνει ποίηση! Να υμνήσει θέλησε την ομορφιά της ζωής, τη νοσταλγία, τον έρωτα στο πρόσωπο του συντρόφου μου, τον αγώνα για τη χώρα μου και το τρυφερό άγγιγμα των παιδιών μου! Πιστεύω ότι το κατάφερε τούτο το απόσταγμα ψυχής!
Η ψυχή μου ταξιδεύει σαν αερικό στα παιδικά μου χρόνια, στις θύμησες της πόλης που μεγάλωσα, στην Πιερική γη όπου ο πανανθρώπινος Όλυμπος, τα Πιέρια όρη των Μουσών και των θρύλων φιλούν το αγαπημένο μου Αιγαίο!
Σας καλώ σε τούτο το ποιητικό αντάμωμα ψυχής να ταξιδέψετε μαζί μου στην Ελλάδα που αγάπησα και να γίνετε συνοδοιπόροι στην πορεία μου!

καλοτάξιδο!

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Τέσσυ μου σ'ευχαριστώ για τα ωραία σου λόγια απο καρδιάς που έγραψες για την πέμπτη ποιητική μου συλλογή "Καθρέφτης ψυχής".Πραγματικά αυτό το βιβλίο είναι ένα απόσταγμα ψυχής των χρόνων που μεγάλωσα στη πόλη που αγαπώ κάτω απο το μυθικό βουνό των Θεών,τον Όλυμπο,τα Πιέρια των Μουσών και το αγαπημένο μου Αιγαίο.Ένα απόσταγμα ψυχής των μικρών ή μεγάλων αγώνων μου για τη Δημοκρατία, τη λύπη για τους αγώνες που προδόθηκαν στο διάβα της ζωής και για τη γνωριμία μου με τον Δάσκαλο και Ποιητή Γιάννη Κουτσοχέρα απο τα παιδικά μου χρόνια μέχρι την ώρα που με οδήγησε με αγάπη και πίστη στα μονοπάτια της Ποίησης.Βάζοντας αποσπάσματα απο τη ποιηση του στα περισσότερα ποιήματα μου νιώθω ότι συνομιλώ μαζί του για τα δρώμενα και τις ανησυχίες της εποχής που ζούμε.Το βιβλίο είναι αφιερωμένο ακόμη και στο σύντροφο της ζωής μου Γιάννη Σαμοθράκη και τα παιδιά μου Ειρήνη και Ζαχαρία που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή μου.Θέλω να σε ευχαριστήσω για τη τιμή που μου έκανες να μου διαθέσεις τις φωτογραφίες σου για να ομορφύνουν το βιβλίο μου
Πάντα φίλη σου
Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές από τον Δημήτρη Κώτσο

ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΕΙΣ ΤΑΝ ΠΟΛΙΝ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ