ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ

Το βιβλιοπωλείο ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ και οι εκδόσεις ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ δοργάνωσαν μια βραδιά ιδιαίτερη για εμάς. Στις 19 Μαίου έγινε η παρουσίαση των βιβλίων ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ και ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ της ΝΑΤΑΣΑΣ ΓΚΟΥΤΖΙΚΙΔΟΥ.
Μαζί μας ήταν η υπεύθυνη των εκδόσεων Εληνική Πρωτοβουλία κ. ΑΛΕΞΙΑ ΚΙΟΥΡΤΣΙΔΟΥ και ο συγγραφέας και ποιητής ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΓΡΙΒΑΣ.
Μέσα σε ένα πανέμορφο χώρο, που δημιούργησαν η ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ και ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΣΙΩΤΗΣ, έγινε η παρουσίαση των δύο βιβλίων.
Ο κόσμος μαζεύτηκε από νωρίς κι είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τόσο τη ζεστή αποδοχή του όσο και την ιδιαίτερη φιλοξενία της Χαλκίδας! η βραδιά έκλεισε με ερωτήσεις που οι φίλοι μας έκαναν και με τους απαράίτητους μεζέδες για τους οποίους είχαν φροντίσει η Αναστασία και ο Δημήτρης. ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ παρουσίασε η ΝΑΤΑΣΑ ΓΚΟΥΤΖΙΚΙΔΟΥ με τα εξής λόγια:

Το πορτρέτο της σιωπής

Η σιωπή είναι η σκάλα που οδηγεί στο σκοτεινό άδυτο της ψυχής μας...
Είναι η υπόκρουση που μας βοηθάει να αφουγκραστούμε το όνειρο...
Είναι τα σπάργανα όπου γεννιέται η μουσική...
Είναι η πηγή της μοναξιάς και της αυτογνωσίας...
Είναι το μονοπάτι που οδηγεί στην αγκαλιά του Θείου...

Επέλεξα, όχι τυχαία, να ξεκινήσω με αυτό το απόσπασμα από το οπισθόφυλλο του «Πορτρέτου της σιωπής» γιατί αυτό που πραγματικά με άγγιξε ήταν ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας Τέσυ Μπάιλα-Βενετούλη προσεγγίζει την έννοια της σιωπής, της δίνει μιαν άλλη υπόσταση. Η σιωπή είναι μια έννοια που κρύβει μέσα της για τον καθένα από εμάς έναν διαφορετικό ορισμό, διαφορετικά συναισθήματα, διαφορετικά βιώματα.


Ο τίτλος του βιβλίου αρκεί από μόνος του να τραβήξει το βλέμμα πάνω του. Τι είναι σιωπή; Ποιος μπορεί να συνθέσει το πορτρέτο της; Ήταν οι πρώτες σκέψεις που γεννήθηκαν στο μυαλό μου σαν κράτησα στα χέρια μου το «Πορτρέτο της σιωπής». Και με αφετηρία τις σκέψεις αυτές απλά αφέθηκα να διαβάζω…

Ήδη από τις πρώτες κιόλας σελίδες μυήθηκα στον μυθιστορηματικό κόσμο που δημιούργησε η συγγραφέας. Με τα μάτια της φαντασίας μου είδα τις εικόνες που τόσο εύστοχα αποτύπωσε στο χαρτί της η Τέσυ Μπάιλα Βενετούλη να ανασαλεύουν μπροστά μου, να παίρνουν σάρκα και οστά.

Δεν ξέρω αν σε αυτό συνηγόρησε η φωτογραφική της ματιά, η μοναδική ικανότητά της να αποτυπώνει με τη φωτογραφική της μηχανή στιγμές που σαν άπιαστο πουλί φεύγουν από κοντά μας, χάνονται στο χρόνο. Το μόνο βέβαιο είναι ότι καταφέρνει να τις περιγράψει εξαιρετικά, έχοντας τη γνήσια στόφα του καλλιτέχνη που δημιουργεί ορμώμενος από τη Μούσα.
Έτσι, τη μια στιγμή διαβάζεις μερικές αράδες από το βιβλίο και την άλλη κλείνεις τα μάτια και ακούς τον παφλασμό των κυμάτων, νιώθεις την αρμύρα του Αιγαίου στο δέρμα σου και συνάμα αναζητάς τον κάθε έναν από τους ήρωες του βιβλίου δίπλα σου… ή γιατί όχι; Και μέσα σου.
Βασικός ήρωας του βιβλίου είναι ο Χριστόφορος, ένας νεαρός άντρας ο οποίος επέλεξε το δρόμο του μοναχισμού σε μια προσπάθεια να ανακαλύψει τη συμπαντική αρμονία που κρύβεται μέσα του. Ο Χριστόφορος δεν είναι ο κλασικός ήρωας των περισσότερων βιβλίων αλλά ένας ήρωας που προσπαθεί να ορίσει την ύπαρξή του μέσα από έναν δρόμο που λίγοι θα επέλεγαν να ακολουθήσουν και ακόμα λιγότεροι μπορούν να κατανοήσουν.


«….επέλεξα μόνος μου τη σιγή από τη φλυαρία και το βουητό της ζωής. Δέχτηκα να γίνω ο μουσικός της σιωπής, ο μουσικός της ιερής γαλήνης αλλοτινών ήχων. Προτίμησα να υψώνω τη φωνή μου, ωδή στον απερίγραπτο έρωτα της σαγήνης, σπονδή σε μια οριστική ανατροπή της ζωής μου. Αφέθηκα να δραπετεύσω στο απροσδιόριστο ενός ονείρου που σκίαζε την ψυχή μου από παιδί. Τώρα, μαθητεύω στην ακινησία της σπαραχτικής ποίησης που εξελίσσεται γύρω μου, στο μαγικό κόσμο των αισθήσεων που με περιβάλλει».

O Χριστόφορος δύο αγάπες είχε στη ζωή του. Τη θάλασσα και το βιολί του. Δυο αγάπες που καθόρισαν την πορεία του.
«Όλων η καρδιά έχει μια μεγάλη αγάπη παιδί μου» γράφει χαρακτηριστικά σε κάποιο σημείο η συγγραφέας και πόσο δίκιο έχει! Για το Χριστόφορο αυτές οι δύο κρατούν τα κλειδιά της ύπαρξης του μέχρι που ανακαλύπτει πως πάντοτε υπάρχει και κάτι άλλο, κάτι βαθύτερο από αυτά που θεωρούμε δεδομένα και αρκούν σε μια μόνο στιγμή να επαναπροσδιορίσουν τον κόσμο μας.
Ο Χριστόφορος εγκαταλείπει τα εγκόσμια αναζητώντας ουσιαστικά το νόημα της ίδιας του της ύπαρξης ενώ παράλληλα δένεται με μια μεγάλη φιλία με το μοναχό Ευδόκιμο, του οποίου τα φιλοσοφικά αποστάγματα κρύβουν μέσα τους αλήθειες και σοφίες για το Θείο που αιφνιδιάζουν ευχάριστα τον αναγνώστη και του ανοίγουν νέους δρόμους, καινοτόμους θα έλεγα, για την περαιτέρω κατανόηση της υπαρκτής πραγματικότητας.
Παράλληλα, γύρω από το Χριστόφορο γυρνούν οι υπόλοιποι ήρωες του βιβλίου: η μητέρα του Φωτεινή που ονειρεύεται να δει εγγόνια από το γιο της και όταν εκείνος επιλέγει άλλη ρώτα στη ζωή του δεν διστάζει να φανεί σκληρή μαζί του, η Κατερίνα, η άλλοτε αγαπημένη του που διαλέγει την υπερηφάνια από την αποκάλυψη της αλήθειας που κρύβει στα σπλάχνα της, ο Στρατής προσωποποίηση του ορισμού της αληθινής και άνευ όρων αγάπης, ο πατέρας του Χριστόφορου Νικήτας που παλεύει να δεχτεί όσα η μοίρα του όρισε, η μικρή Αγγελίνα που κρατά ουσιαστικά το χαρτί για την ευτυχία των ηρώων.
Η συγγραφέας σκιαγραφεί με τρόπο μοναδικό και ανεξάντλητο τους χαρακτήρες του βιβλίου της καθώς ένα δοξάρι σπάει τη μονοτονία της σιωπής και εμείς παρασυρόμαστε από τις νότες που αφήνει ελεύθερο. Εισχωρεί βαθιά στις ψυχές τους, γίνεται ένα μαζί τους, ακολουθεί τα μονοπάτια της μοίρας τους ώστε η ταύτιση μαζί τους να καθίσταται αναπόφευκτη.

Τα ευρήματα που χρησιμοποιεί η συγγραφέας για να κρατήσει αμείωτη την ένταση και τη δύναμη της ιστορίας της είναι πολλά και όλα εξίσου δυνατά: περιγραφές που φέρνουν κοντά μας τα γαλάζια κύματα του Χριστόφορου και τους ήχους του βιολιού του, λεπτομερείς αναφορές στην καθημερινότητα του μοναστικού βίου, αναδρομές στο χρόνο που όχι μόνο δεν μπερδεύουν τον αναγνώστη αλλά τον βοηθούν να τοποθετηθεί καλύτερα μέσα στην ιστορία και ενισχύουν την πλοκή.

«Το πορτρέτο της σιωπής» είναι ένα βιβλίο ύμνος στην αιώνια αναζήτηση της ανθρώπινης φύσης. Ένα βιβλίο αναφορά στην ανθρώπινη ολοκλήρωση όπως αυτή βιώνεται από τον καθένα μας. Η συγγραφέας τολμά να αγγίξει τα όνειρα που μένουν για χρόνια κλειδωμένα στο συρτάρι περιμένοντας καρτερικά κάποιον να τα βγάλει από εκεί, την ελπίδα που δεν σβήνει ποτέ, την αγάπη που είναι ικανή να πάρει δεκάδες μορφές, τον έρωτα που βρίσκει πάντα τρόπους να ανατρέψει τις ισορροπίες.
Και στο τέλος…. Το τέλος σίγουρα δεν θα σας το αποκαλύψω. Θα σας πω μόνο πως στο τέλος έρχεται η Κάθαρση να απελευθερώσει τις ψυχές όσων βασανίστηκαν από τη μοίρα αλλά και τις προσωπικές επιλογές.

Προσωπικά, αγάπησα «Πορτρέτο της σιωπής» όσο ελάχιστα βιβλία. Και ένας λόγος που το αγάπησα ακόμα περισσότερο είναι η ίδια η Τέσυ, την οποία έχω τη χαρά εκτός από συγγραφέα να τη γνωρίζω και ως άνθρωπο. Ένας σπάνιος άνθρωπος που χαρακτηρίζεται από την ακεραιότητα της ψυχής του και την αγάπη του για αυτά με τα οποία καταπιάνεται. Αυτός άλλωστε είναι και ένας από τους λόγους που το βιβλίο της είναι τόσο ξεχωριστό! Προσωπικά θα ήθελα να την ευχαριστήσω για αυτήν την κοινή μας παρουσίαση και να της ευχηθώ καλοτάξιδο!! Περιμένω το νέο της δημιούργημα!

Στη συνέχεια παρουσίασα εγώ το βιβλίο ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ. Ο κόσμος άκουγε με συγκίνηση την περιγραφή ενός βιβλίου που αναφέρεται στη χαμένη πατρίδα της Σμύρνης. Αναλυτικά όμως στην επόμενη ανάρτηση.
Η βραδιά έκλεισε σε γειτονικό μεζεδοπωλείο. Φύγαμε από τη Χαλκίδα, έχοντας κρατήσει στην ψυχή πολύτιμες αναμνήσεις από τη συνάντηση με τόσους φίλους! Άγνωστοι άνθρωποια αλλά και άλλοι που μας γέμισαν με την αγάπη τους όπως η φίλη Γεωργία με τον Χρηστάκη της που είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε κι από κοντά.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ όμως χρωστάμε στην Αναστασία και τον ΔΗμήτρη επειδή από την πρώτη στιγμή μας έκαναν να νιώσουμε το ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ, το τόσο ζεστό, φιλόξενο, μοντέρνο και ενημερωμένο βιβλιοπωλείο τους, ένα δικό μας σπίτι.




























Σχόλια

Ο χρήστης Νατάσα Γκουτζικίδου είπε…
Περάσαμε πραγματικά υπέροχα εκείνο το βράδυ! Κόσμος ζεστός και φιλικός, ΄περιβάλλον εξαιρετικό και δύο υπέροχοι οικοδεσπότες, η Αναστασία και ο Δημήτρης!! Απλά τέλεια!!
Ο χρήστης Smaragdenia είπε…
Καλή συνεχεια κοριτσια το αξιζετε και με το παραπανω
φιλια πολλα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές από τον Δημήτρη Κώτσο

ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΕΙΣ ΤΑΝ ΠΟΛΙΝ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ