ΛΟΤΗ ΠΕΤΡΟΒΙΤΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΥ: Η ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ

 Ανακοινώθηκαν από τη Διεύθυνση Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου για το 2009.


            Το Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου απονεμήθηκε ομόφωνα, εξ ημισείας στη Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου για το βιβλίο Η Προφητεία του Κόκκινου Κρασιού που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη και στη Φωτεινή Φραγκούλη για το Εφτά ορφανά μολύβια... εφτά ιστορίες από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα.
 Η Λότη Πέτροβιτς κατοικεί στην Αθήνα. πολλά έργα της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγονται  η Ιαπωνική, η  Κορεάτικη, η Αλβανική και ασφαλώς η Αγγλική γλώσσα. Τα βιβλία της έχουν τιμηθεί με βραβεία και διακρίσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και έχουν μεταφερθεί σε ραδιόφωνο και τηλεόραση. Στο έργο της η κ. Πέτροβιτς καλύπτει χρονικά μια μεγάλη ιστορική περίοδο και αντλεί τα θέματά της τόσο από το παρελθόν όσο και΄μέσα από σύγχρονα προβλήματα. Πολλές πληροφορίες για τη συγγραφέα αλλά και για το έργο της, το οποίο χαρακτηρίζεται από τη μυθοπλαστική δεινότητα, την άριστη γλωσσικά τεχνική και τη δύναμη της παραστατικότητας, μπορεί κανείς να αντλήσει από τη σελίδα www.loty.gr
Το βιβλίο της Η Προφητεία του κόκκινου κρασιού είναι ένα ακόμη βιβλίο της, το οποίο στοχεύει να κάνει γνωστά τα γεγονότα που σημάδεψαν την Μακεδονία τόσο στους έφηβους αναγνώστες, όσο και στους ενήλικες. έτσι στο συναρπαστικό αυτό μυθιστόρημα η κ. Πέτροβιτς προτείνει ένα ταξίδι στο Μελένικο, το "Μιστρά του Βορρά" στη διάρκεια του οποίου το βυζαντινό παρελθόν της πόλης ζωντανεύει μέσα από την ιστορία των οικογενειών που το βίωσαν. Το ταξίδι σταματά σε σημαντικούς σταθμούς. Ρήγας,  Φιλική Εταιρεία, Βαλκανικοί Πόλεμοι και καταστροφή τον Αύγουστο του 1913. Παράλληλα ένας φοιτητής και μια νεαρή κοπέλα θα γνωρίσουν την τωρινή μορφή της πόλης, θα προβληματιστούν με την παράξενη συμπεριφορά ενός γέροντα και θα ξεδιαλύνουν τα προσωπικά τους αισθήματα, κάνοντας το ταξίδι αυτό ένα προσωπικό ταξίδι.
"Όποιος δεν έχει μνήμη ιστορική μοιάζει με δεντράκι που προσπαθεί να μεγαλώσει δίχως ρίζες" λέει η κ. Πέτροβιτς και συνεχίζει: " Στην εποχή μας, όπου η γνώση της ιστορίας στην εκπαιδευση υποβαθμίζεται ή αποδυναμώνεται, τα ιστορικά μυθιστορήματα που αντιμετωπίζουν με νηφαλιότητα αλλά και με απόλυτη ειλικρίνεια τα γεγονότα του παρελθόντος σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα πιστεύω πως πρέπει να έχουν σημαντική θέση στην πνευματική μας ζωή".
Για όλους όσοι μεγάλωσαν μέσα στις σελίδες του έργου της κ. Πέτροβιτς η βράβευση αυτή δίνει μεγάλη χαρά! Όσοι όμως έχουν την τιμή και την εξαιρετική εύνοια της τύχης να την γνωρίζουν προσωπικά, καταλαβαίνουν ότι για την ίδια η μεγαλύτερη επιβράβευση είναι η θέα ενός μικρού παιδιού, που κρατά στα χέρια του ένα βιβλίο της. Όλοι όμως μπορούμε να ανακαλύψουμε το πλατύ της χαμόγελο μέσα στις σελίδες της. Καλή ανάγνωση λοιπόν...



Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλησπέρα, κάνε μια βόλτα και από εμένα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Σταθερή αξία στο χώρο η κ. Πέτροβιτς! κ. Μπάιλα συγχαρητήρια για την ανάρτησή σας
Μελίνα

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές από τον Δημήτρη Κώτσο

ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΕΙΣ ΤΑΝ ΠΟΛΙΝ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ