ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΘΩΜΑ ΓΚΟΓΚΟΥ

Ο ΘΩΜΑΣ ΓΚΟΓΚΟΣ είναι ένα δεκαεξάχρονο αγόρι, μαθητής της Α΄Λυκείου με στόχο τη Φιλολογία.  Βρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου και αμέσως μετά την ανάγνωση του θέλησε να γράψει τις εντυπώσεις του. Τα παρακάτω είναι μόνο ένα απόσπασμα από τη δεκατετρασέλιδη εργασία που έκανε για Το Πορτρέτο της Σιωπής, με σκοπό να το παρουσιάσει στο μάθημα Λογοτεχνίας στο σχολείο του.
Θα ήθελα να τον ευχαριστήσω τόσο για την αγάπη με την οποία προσέγγισε το Πορτρέτο κι εμένα προσωπικά, όσο και για την τιμή που μου έκανε να ασχοληθεί με το βιβλίο μου και να το παρουσιάσει στην τάξη του.
Επίσης θα ήθελα να τον ευχαριστήσω που τόσο ευγενικά μου την παραχώρησε για αυτήν την ανάρτηση.
Όσο για την ποιότητα της εργασίας, γραμμένης από ένα δεκαεξάχρονο παιδί, αφήνω εσάς να κάνετε τα σχόλια!
  
ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ
"Το Πορτρέτο της σιωπής τόσο από τεχνική άποψη όσο και από τα νοήματα που περνάει είναι υπέροχο. Από τεχνική άποψη, η συγγραφέας χρησιμοποιεί πλούσιο λεξιλόγιο, το οποίο μας βοηθά στο να εμπλουτίσουμε το δικό μας και να έχουμε καλύτερη έκφραση τόσο στον προφορικό όσο και στον γραπτό λόγο. Χρησιμοποιούνται πολλές εικόνες που δίνουν στον αναγνώστη την ευκαιρία να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι εικόνες από την θάλασσα και την μουσική σε βοηθούν να αποφορτιστείς από τις σκέψεις σου, να χαλαρώσεις και να απολαύσεις την ανάγνωση.


Σε ότι έχει σχέση με τα ιδέες και τις αξίες που απαντώνται στο έργο, δεν γίνεται να μην αναφερθεί κανείς στην ψυχική αναζήτηση του ήρωα. Σήμερα που ζούμε σε κοινωνίες όπου μας επιβάλλουν ένα σωρό από πρέπει και υποχρεώσεις, οι άνθρωποι γινόμαστε εγωκεντρικοί, εγωιστές ενώ καταπιέζουμε τα προσωπικά μας θέλω. Η συγγραφέας λοιπόν, μέσω του Χριστόφορου, καταφέρνει να το σπάσει αυτό και να δείξει πού ακριβώς βρίσκεται η ευτυχία. Και η ευτυχία βρίσκεται μέσα μας. Ευτυχισμένος είναι ένας άνθρωπος, όταν τα έχει βρει με τον εαυτό του και έχει συμβιβαστεί με το είναι του.

Έπειτα, το βιβλίο εξυμνεί τον έρωτα, όχι όμως με την καθιερωμένη μορφή που πολλοί μπορούν να σκεφτούν ,δηλαδή από την βίωσή του, αλλά αντίθετα η εξύμνησή του γίνεται μέσα από την άρνησή του. Ο Χριστόφορος φεύγει δύο φόρες, αφήνοντας πίσω του και τις δύο φορές δυο γυναίκες που αγάπησε πολύ. Μέσα όμως από τα βουητά των κυμάτων της θάλασσας και μέσα από τις απαλές νότες που αφήνει πίσω το βιολί συνειδητοποιεί ότι τον έρωτα κανείς δεν μπορεί να τον απαρνηθεί. Ωστόσο επιλέγει το δύσκολο μονοπάτι της εξαφάνισης, πηγαίνοντας πάλι ενάντια σε αυτό που πολλοί θα ήθελαν και που είναι το καθιερωμένο, δηλαδή στην βίωση του έρωτα.

Τέλος, η συγγραφέας θέλει να δείξει μέσα από τις σελίδες της, ότι η ανθρώπινη ψυχή δεν φοράει χαλινάρια. Εάν προσπαθήσεις να της τα βάλεις και να την οριοθετήσεις, τότε την φυλακίζεις. Η φυλάκιση της ζωής όμως, οδηγεί στην δυστυχία και στην απογοήτευση. Οδηγεί στην αποτυχία των ονείρων μας και στην καθιέρωση μιας ζωής γεμάτη πρέπει.
Στοιχεία του έργου που με συγκίνησαν
Για μένα, όλο το έργο ήταν πολύ συγκινητικό. Οι καλογραμμένες σελίδες δεν μου επέτρεπαν ούτε για μια στιγμή να σταματήσω την ανάγνωση. Ένα σημείο που μ’ άρεσε πάρα πολύ, ήταν η μεγαλοψυχία του Στρατή να παντρευτεί την Κατερίνα, χωρίς ωστόσο να κοιτάει το προσωπικό του όφελος, αφού την αγάπησε πραγματικά και την σεβάστηκε σε όλον τον έγγαμο βίο τους. Ένας ήρωας που προσωποποιεί την αφοσίωση σε όλο της το μεγαλείο.

Στη συνέχεια, άλλο στοιχείο που με συγκίνησε ήταν το τέλος. Η ένωση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Αγγελίνας και του Χριστόφορου μέσω της κοινής του αγάπης για την μουσική ήταν συγκλονιστική και ειλικρινά συνεπαίρνει τον αναγνώστη. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω, ότι διαβάζοντάς το, θεωρείς ότι το τέλος του θα είναι προβλέψιμο και πανομοιότυπο με πολλά άλλα βιβλία. Στο σημείο αυτό ακριβώς όμως ανατρέπεται γι άλλη μια φορά η ιστορία. Αυτή όμως είναι η μαγεία του, οι ανατροπές που συμβαίνουν σε όλες τις σελίδες του.

Ακόμη, εντυπωσιακά είναι τα λόγια του πατέρα Ευδόκιμου. Είναι λόγια σοφά, αποφθέγματα ζωής και δείχνουν την εμπειρία που έχει από την ζωή.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ


Το Πορτρέτο της Σιωπής είναι ένα καλοδουλεμένο έργο που αξίζει να το διαβάσει κανείς. Δεν είναι ένα απλό ρομαντικό μυθιστόρημα, αλλά θέτοντας ως βάση τον έρωτα, θίγει θέματα της καθημερινότητας και δίνει απαντήσεις σε διάφορα ταξίδια που κάνει η ανθρώπινη ψυχή. Υπάρχουν απόψεις για τη μουσική, τα όνειρα, τον έρωτα, το Θεό και τους ανθρώπους. Υπάρχουν λύσεις για όσους νιώθουν διαφορετικοί πληγώνοντας άθελά τους ανθρώπους που αγάπησαν. Υπάρχουν φωτογραφίες και πορτρέτα των σιωπών που είναι κρυμμένες πίσω απ’ την ανθρώπινη φλυαρία.

Δείχνει πώς η μοίρα μπορεί να παίξει όμορφα αλλά και άσχημα παιχνίδια στις ζωές των ανθρώπων ενώ τονίζει ότι κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από το πεπρωμένο του, παρά μόνο εάν αποβάλλει όλα τα πάθη του και τους ενδοιασμούς του και αφήσει ελεύθερη την ψυχή του να ακολουθήσει τα μονοπάτια που αυτή έχει σχεδιάσει.

ΤΕΧΝΟ-ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΡΕΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ

Από τις πρώτες κιόλας σελίδες του Πορτρέτου της Σιωπής, είναι φανερή η λογοτεχνική του τελειότητα. Η συγγραφέας χρησιμοποιεί την ποιητική γλώσσα με ελάχιστα στοιχεία την τοπικής διαλέκτου του νησιού, ενώ υπάρχει μια πληθώρα εκφραστικών μέσων όπως παρομοιώσεων, μεταφορών αλλά με κυρίαρχο αυτό των εικόνων. Οι εικόνες που χρησιμοποιούνται είναι ιδιαίτερα παραστατικές, άριστα διατυπωμένες και περιγραφικές που σε οδηγούν στην ενεργοποίηση όλων των αισθήσεων σου, ώστε να καταλάβεις πλήρως αυτό το δημιούργημα. Οι μεταβάσεις από το παρόν στο παρελθόν και το αντίστροφο, γίνονται με μεγάλη ακρίβεια, ώστε να μην μπερδεύουν τον αναγνώστη.
Το ύφος του κειμένου είναι απλό και παραστατικό, ιδιαίτερα ζωντανό, με πλούσιο λογοτεχνικό λεξιλόγιο και λόγο που ρέει, κινώντας ακόμα πιο πολύ το ενδιαφέρον του αναγνώστη.

Εργασία στην λογοτεχνία

Θωμάς Γκόγκος Α1
59ο λύκειο Αθηνών

Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
σασ ευχαριστω πολυ για αυτην την τιμη που μου κανατε....για μενα ο χριστοφοροσ ειναι ενασ πολυ ιδιαιτεροσ ηρωασ γιατι πανω απολα μου χαρισε μια πολυ καλη φιλη...
ευχομαι η αγαπη που εδωσα σε αυτην την εργασια οταν την εγραφα να εδωσε ενα ωραιο αποτελεσμα
θωμασ
Ο χρήστης maria είπε…
Διαβάζοντας την παρουσίαση αυτή ομολογώ ότι ως αναγνώστρια και μάλιστα εξαιρετικά απαιτητική ένιωσα το αίσθημα της περιέργειας να διαβάσω το έργο σας. Άρτια δομημένη παρουσίαση, η οποία δεν στερεί από τον αναγνώστη το στοιχείο του μυστηρίου όσον αφορά την πλοκή αποκαλύπτοντάς μας τα βασικά της σημεία. Εν τούτοις, τοποθετεί στο προσκήνιο καλά θαμμένους φιλοσοφικούς προβληματισμούς, οι οποίοι τελικά θα έπρεπε να αποσχολούν τον καθέναν απο εμάς. Εύχομαι το ίδιο το βιβλίο να ανταποκρίνεται σε αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα και πολλά υποσχόμενη κριτική. Μπράβο στην συγγραφέα που δεν επαναπαύεται χρησιμοποιώντας τις γνωστές εμπορικές συνταγές αλλά προβληματίζεται περαιτερω και μπράβο στον Θωμά για την τόσο περιποιημένη και δουλεμένη με πολλή αγάπη εργασία.
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
σε ευχαριστω πολυ μαρακι μου....παρα πολυ καλη η τοποθετηση σου...το ξερω οτι εισαι απαιτητικη εαναγνωστρια και ειμαι σιγουροσ οτι το βιβλιο δεν θα σε απογοητευσει
θωμασ
Ο χρήστης stella είπε…
Μπραβο Θωμα μου!πολυ καλή δουλειά!Μου άρεσε πολυ η περιγραφή σου και ειλικρινά με έβαλες στην διαδικασία να θέλω και εγώ να το διαβάσω!Μακάρι τα όνειρά σου να γίνουν πραγματικότητα!!!
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
σε ευχαριστω πολυ στελλα μουκαι εσυ ευχομαι να πετυχεισ ολουσ τουσ στοχουσ σου!!διαβασε το το βιβλιο!!!πραγματικα αξιζει!!!!θα σου αρεσει και σιγουρα θα βγεισ κερδισμενη
θωμασ
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Μην έχοντας διαβάσει το βιβλίο και την εργασία,μόνο το απόσπασμα της μας πείθει ότι πρόκειται για ένα αξιόλογο βιβλίο με μία αντάξια επιπέδου κ ύφους εργασία που σίγουρα παροτρύνει τους αναγνώστες να το διαβάσουν....πραγματικά χαίρομαι που ύπάρχουν μαθητές με τετοια ενδιαφέροντα κ ικανότητες !!! natasa
Ο χρήστης panagiota είπε…
Καλησπέρα! Καταρχήν να πω ένα μεγάλο μπράβο σε σενα Θωμά, γιατί ξέρω πολύ καλά πως αντιστέκεσαι δυναμικά, στις κιτς επιταγές των καιρών μας! Εγώ πέρασα το κατώφλι της δικής σου ηλικίας και τωρα πια που είμαι 18, έχω να σου πω, πως ο δρόμος μας είναι δύσκολος, κακοτράχηλος και... μονόδρομος. Απαξ και μπεις σε αυτόν, δεν μπορείς να πάρεις άλλο μονοπάτι. Μόνη προυπόθεση, βέβαια, είναι να τον έχεις επιλέξει συνειδητά! Η διαφορετικότητα έχει το τίμημά της και είναι μάλιστα μεγάλο. Πολλοί συνομίληκοι θα σου πουν οτι είσαι εκτός εποχής, ξενέρωτος και " γεια σου!", εσύ αγνόησέ τους και σκέψου πως άνθρωποι σαν την κυρία Μπάιλα θα σε εκτιμήσουν και θα ΄ναι δίπλα σου. Εχε πάντα στο νου σου ότι δυστυχώς οι άνθρωποι κοιτούν να σε ρίξουν στο επίπεδό τους για να σε φθάσουν, κι όχι να κοιτάξουν ψηλά και να παλέψουν για να ανέβουν. Η γνώμη αυτων για το άτομό σου, είναι μηδαμινής αξίας, γιατί άνθρωπος είναι εκείνος που κοιτάζει ψηλά,( άνω+ θρώσκω). Αντίθετα, η άποψη από νοήμονες ανθρώπους και η εκτίμηση τους σε σένα, για ό,τι είσαι, θα είναι βάλσαμο στην ψυχή σου και αμοιβή, για τους κόπους , τις στερήσεις και την δύναμη ψυχής που δείχνει όποιος διαλέγει να μείνει έξω απο την μάζα. Εύχομαι ολόψυχα, να είσαι σε 2 χρόνια συμφοιτητής μου στην Φιλοσοφική και να υπηρετείς ακούραστα το πνεύμα, με στοχο πάντα την ευδαιμονία, ατομική αλλά και συνολική. Εκρινα σκόπιμο να στα πω όλα αυτά, γιατί κι εμένα πριν 3 χρόνια κάποιος βρέθηκε να μου τα πει και να με στηρίξει.. Εσάς κυρία Τέσυ αν και σας γνωρίζω λίγο, αλλά ακούω μόνο καλά απο την κοινή μας φίλη, ( που δεν πέφτει ποτέ έξω) έχω να πω ότι είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που σας " γνώρισα", γιατί πάνω απ'όλα μας σέβεστε.. Σέβεστε πρώτα εσάς κι έπειτα τον αναγνώστης σας! Ξέρω πως πρώτα απόλα είστε άνθρωπος με άλφα κεφαλαίο κι έπειτα όλα τ' άλλα! Εύχομαι από καρδιάς, να χετε πάντα επιτυχίες και να μας χαρίζετε τέτοια βιβλία κι όχι όμοια με αυτά των μα'ι'νδανών που έχουν γεμίσει τις βιβλιοθήκες του αναγνωστικού κοινού και αντί να προσφέρουν στην λογοτεχνία, την καταστρέφουν, ( χωρίς υπερβολή).. Εγώ θα είμαι εδώ, να σας βλέπω να ανεβαίνετε και να γεμίζω ελπίδα, πως η ποιότητα και η διαφορετικότητα, θα βασιλέψει ξανά σε αυτήν την χώρα! Οσο για το βιβλίο...είναι το απάνθισμα όλων των θετικών στοιχείων που έχει η κυρία Τέσυ! Το τελείωσα σήμερα κι οφείλω να πω, πως και λίγα λέει ο Θωμάς! Είναι ένα υπέροχο βιβλίο, για ελεύθερα πνεύματα, που αναζητούν την γαλήνη, και την ομορφιά της ψυχής! Το συστήνω ανεπιφύλακτα. Τα θερμά μου συγχαρητήρια :)
Ο χρήστης Τέσυ Μπάιλα είπε…
Λίγες ώρες μετά την ανάρτηση και το ιστολόγιο γέμισε σχόλια, χάρη στο Θωμά και την αγάπη που έδειξε, γράφοντας για το Πορτρέτο! σας ευχαριστώ όλους για τα καλά σας λόγια. τα συγχαρητήρια ανήκουν στον Θωμά, που από το λίγο που τον ξέρω κατάλαβα πόσο σπουδαίο παιδί είναι! Στο είπα και προσωπικά Θωμά μου, αν ήξερα πόσο σπουδαίους ανθρώπους θα έφερνε στη ζωή μου ο Χριστόφορος θα τον είχα δημιουργήσει από καιρό!

Μαρία εντυπωσιακή η τοποθέτησή σου! ειλικρινά περιμένω και τα δικά σου σχόλια αφού διαβάσεις το βιβλίο! Η παρουσίαση του Θωμά είναι πράγματι εξαιρετική κι είναι κρίμα που δεν μπορούσα να την αναρτήσω ολόκληρη!

Στέλλα και Νατάσα καλώς ήρθατε κι εσείς στο ιστολόγιο αυτό. περιμένω και τα δικά σας σχόλια όταν το διαβάσετε.πραγματικά είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι υπάρχουν ΄παιδιά σαν το Θωμά που ασχολούνται τόσο σοβαρά με τη λογοτεχνία και μπορούν να έχουν άποψη και να χειρίζονται το λόγο άρτια.
Ο χρήστης dora είπε…
θωμα μου συγχαρητηρια για αυτη την τοσο ομορφη δουλεια!!!μ εκανες να θελω να διαβασω το βιβλιο κατι π σκοπευω να κανω συντομα!!!και ενα θα σου πω...αυτο ειναι μονο η αρχη!!!με τις δυνατοτητες που εχεις θα καταφερεις παρα πολλα!!! <3
Ο χρήστης Τέσυ Μπάιλα είπε…
Παναγιώτα μου, καλώς ήρθες κι εσύ!
η γνώμη σου για τον Θωμά με βρίσκει εντελώς σύμφωνη! Ξέρω πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος για ένα΄ν άνθρωπο ιδιαίτερο που δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το κενό και την προχειρότητα που υπάρχει γύρω μας. Το τίμημα όπως λες κι εσύ είναι μεγάλο!
Ο σεβασμός Παναγιώτα μου είναι η αναγκαία προυπόθεση για να υπάρχουμε, απαραίτητη προυπόθεση για την πρόοδο σε ηθικό επίπεδο. άλλωστε πρέπει να ζει κανείς τη ζωή σύμφωνα με μια δική του κλιμακα αξιών την οποία ο ίδιος ορίζει εκ των προτέρων και ακολουθεί πιστά.
χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Το Πορτρέτο Της Σιωπής κι όσο θα είναι δίπλα μου άνθρωποι όπως εσύ, να με στηρίζουν αλλά και να με μαλώνουν σε κάθε πιθανό ολίσθημα δεν φοβάμαι τίποτα!
φιλιά πολλά
Ο χρήστης Θωμας Γκογκος είπε…
σασ ευχαριστω πολυ κυρια νατασα...να στε καλα...να διαβασετε οπωσδηποτε το βιβλιο...θα σασ δικαιωσει....
Ο χρήστης Θωμας Γκογκος είπε…
παναγιωτα μου σε ευχαριστω παρα πολυ για τα καλα σου λογια....
η διαφορετικοτητα ειναι ενα προσον που πολλοι σημερα το απορριπτουν η το νιωθουν σαν καταρα...
εγω χαιρομαι που ειμαι διαφορετικοσ και που δεν συμβιβαζομαι ουτε υποβαθμιζομαι για να ακολου8ησω τα δηθεν προτυπα τησ κοινωνιασ μασ....
και παλι σε ευχαριστω πολυ και ευχομαι και εσυ να πραγματιποιησεισ ολα σου τα ονειρα γιατι εισαι ενα σπανιο κοριτσι
Ο χρήστης Θωμας Γκογκος είπε…
δωρα μου σε ευχαριστω πολυ....να σαι καλα αδερφουλα μου...σε ευχαριστω που με στηριζεισ παντα και σε αυτη την πολυ ομορφη στιγμη για μενα...ευχομαι να σαι παντα καλα και διπλα μου
Ο χρήστης Θωμας Γκογκος είπε…
τελοσ σε σασ θελω να πω ενα μεγαλο ευχαριστω για την τοσο μεγαλη τιμη που μου κανατε αλλα και μου με στηριζετε τοση πολυ....η μεγαλη αγαπη που νιωθω για σασ αλλα και τα ευχαριστω που ηθελα να σασ πω νομιζω οτι επεσαν πανω στην εργασια...ευχομαι το αποτελεσμα να σασ δικαιωσε...οπωσ ειπαμε το ακλο πραγμα αργει να γινει...και εγινε και αξιζε να γινει...
το βιβλιο σασ σιγουρα θα παει εκπληκτικα αφου ειναι γραμμενο με τοσο αγαπη και φροντιδα απο εναν τοσο ιδιαιτερο ανθρωπο...
ευχομαι και ειμαι σιγουροσ οτι τα καλυτερα ερχονται για εσασ
Ο χρήστης Μαρία Πόντη είπε…
Καλημέερα σας κι από μένα
συμφ’ωνω κι εγώ με τα λόγια του Θωμά. όποιος διάβασε το βιβλίο έχει την ίδια άποψη. κί όσοι πήγαν στην παρουσίαση έφφυγαν μες τις καλύτερες εντυπώσεις από τη συγγγρα΄φέα. εγώ τη γνώρισα από τη κ. Τραυλού που έγραφε στο μμμπλογκ της καταπληκτικά και ρωτούσα πότε θα βγάλει βιβλίο. τώρα θέλω να σας ρωτήσω κ. Μπάιλα πότε θα βγει το νέο σας βιβλίο;
πως θα μποροίυσαμ ενα δούμε εμείς που δεν μποερέςσαμε να έρθουμε τις φωτογραφίες που δείξατε;
καλή εβδομάδα
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
εντυπωσιακά κ. Μπάιλα δεν είναι τα σχόλια που γράφουν για σας. ΟΜολογώ ότι εντυπωσιακή είναι η είσοδός σας στο λογοτεχνικό χώρο!
καλή συνέχεια
Μελίνα Παπαδοπούλου
φιλόλογος
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλημέρα
αρχικά στην αγαπημένη μου φίλη, και κατόπιν σε όλους εσάς τους νέους φίλους.
Στην παρουσίαση της Τέσσυς, αρκετά νωρίς, πέρασε δίπλα μας ένα αγόρι,
ενδεδυμένο σεμνότητα καιέυγένια.
Δεν ανήκε στους φίλους της Τέσσυς που γνώριζα,και υπέθεσα ότι θα είναι κάποιο συγγενικό ή φιλικό άτομο. Με το τέλος της παρουσίασης, δεν μπόρεσα να καταλάβω από που και με ποιον μαζί ήρθε.
Συνηρμικά, μου έφερε στο νου το μύθο με την δημιουργία του αηδονιού.
Και δεν με απασχόλησε άλλο. Μέχρι που η Τέσσυ σε επικοινωνία μας, μου μίλησε για το Θωμά.
Δεν θα πω ότι έμεινα άφωνος. Είναι λογικό.Θα πω όμως, ότι δεν περίμενα το μέγεθος του επιπέδου του Θωμά(μου επιτρέπεις, υποθέτω, να σε αποκαλώ με το μικρό σου?), το οποίο ξεπερνά τα όρι ατου νεαρού της ηληκίας του. Εκπληκτική σκέψη, φοβερή προσέγγιση, εφάμιλλη επαγγελματιών του είδους.
Τον Θωμά, ελπίζω να τον συναντήσουμε ξανά στο μέλλον, και φυσικά, θα συμφωνήσετε κι εσείς, το θέλουμε αυτό.
Πιστεύω πως, μελλοντικά, θα γίνει μια ισχυρή φωνή, αν το πιστεύει και το δουλέψει κι ο ίδιος.
Κι ελπίζω, θα το κάνει.
Στην Τέσσυ θα πω, θα επαναλάβω καλύτερα, πως είναι υπέροχο να βλέπει κανείς την αγάπη των άλλων, κυρίως όταν εκδηλώνεται με αυτόν τον τρόπο.Είναι το ευχαριστώ που άργησε(ξέρει αυτή τι εννοώ, είναι κάτι σαν συνέχεια της χτεσινής μας κουβέντας).
Και με τέτοια αγάπη, όλα γίνονται και τα καλύτερα, έπονται!!!!!!
Forza amica mia!!!!!!!!!!!!!
Il mondo ci aspetta!!!!!!!!
Και θα κλείσω με ένα ακόμα
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
Για όλους, που δείχνουν αγάπη και αγκαλιάζουν, αυτό που αξίζει.
Και η Τέσσυ, είναι θησαυρός. Κι από αυτόν τον θησαυρό που κλείνει μέσα της, μας δίνει πάντα κομμάτια, μη λειτουργώντας εγωιστικά, αλλά θέλοντας πάντα να μοιραστεί τον πλούτο που κρύβει μέσα της.
Θωμάς, οι γνώσεις και το επιπεδο σου, είναι όπλα ανεκτίμητα. Μην τα αφήσεις και μην κάνεις εκπτώσεις ποτέ. Όσο δύσκολος κι αν είναι ο δρόμος, στο τέλος υπάρχει νίκη.
Αρκεί σε ότι κάνεις, να υπάρχει αγάπη. Κραταιά ως θάνατος.
Περικλής
Ο χρήστης Θωμας Γκογκος είπε…
κ. Περικλη, σασ ευχαριστω πολυ για τα καλα σασ λογια! Η αξια που μου δινουν ατομα σασ εσασ με κανουν πολυ περηφανο και μου δινουν ιδιαιτερη χαρα!!
δεν χρειαζεται καν να με ρωτανε αν σασ επιτρεπω να με αποκαλειται με το μικρο μου!!!νομιζω οτι εννοειται!!!
πιστευω οτι οταν κατι το κανεισ με αγαπη οπωσ το εκανα εγω μπορει να βγαλει ενα καλο αποτελεσμα οπωσ λετε...
οσο για την κ. Μπαιλα το να την δειχνουμε την αγαπη μασ ειναι το λιγοτερο που μπορουμε να κανουμε...
πιστευω οτι αξιζει πολλα παραπανω και ειμαι βεβαιοσ οτι η ζωη θα τησ τα φερει...
και παλι χιλια ευχαριστω για τα υπεροχα λογια σασ!!!
Ο χρήστης Smaragdenia είπε…
Θωμά, θερμά συγχαρητήρια για την εργασία σου, είναι πολύ καλή. Μπράβο σου! Εύχομαι να σε καμαρώσω και συνάδελφό μου (ονομάζομαι Σμαραγδή Μητροπούλου, έχω την τιμή και τη χαρά να'μαι φίλη με την Τέσυ Μπάιλα και υπηρετώ στο Εκκλησιαστικό Σχολείο Τήνου). Νασαι πάντα καλά και νασαι ευλογημένος.
Ο χρήστης Smaragdenia είπε…
Θωμά μου, το να είσαι διαφορετικός στις μέρες μας, σημαίνει ότι είσαι ικανός και έτοιμος να υπερασπιστείς τις αρχές και τα πιστεύω σου, που συχνά μπορεί να έρχονται σε σύγκρουση με τα "πρέπει" του περιγύρου σου. Το σημαντικό είναι να τραβάς το δικό σου δρόμο,ακόμη κι αυτός μπορεί ναναι κάποιες φορές μοναχικός. Σου μιλώ και εκ πείρας, διότι κι εγώ όχι μόνο έχω αντιμετωπιστεί με ειρωνία, αλλά και κάποια πρόσωπα, απο τον επαγγελματικό μου περίγυρο, θέλησαν να με ανεβάσουν στο σταυρό!! Ευτυχώς, όμως, βγήκα νικήτρια και αλώβητη από όλη αυτή τη δοκιμασία. Συνεχίζω το δρόμο μου με βάση τα πιστεύω μου κι ας είμαι "μοναχικός καβαλάρης".
Και ως φιλόλογος και ως άνθρωπος σε συγχαίρω και σου λέω: κλείσε τα αυτιά σου στις απανταχού σειρήνες και τράβα προς το δικό σου πεπρωμένο. Μόνο έτσι θα δικαιωθείς.
Νασαι πάντα καλά...
Σμαραγδή Μητροπούλου
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Καλησπέρα Τέσυ και συγχαρητήρια για το εκπληκτικο βιβλίο σου.
Τι καλύτερο θα περιμέναμε απο εσένα, έναν άνθρωπο του πνέυματος και του ήθους με ιδιαίτερες καλλιτεχνικές ανησυχίες και ταλέντα.
Είχα την τιμή να είμαι φίλη σου και να μου χαρίζεισ απλόχερα την αγάπη σου πολλά χρόνια πριν. Τότε που όλα ήταν δύσκολα για μένα και δυστυχώς δεν μπορούσαν να κατανοήσουν οτι εσύ με τη φιλία σου μου τα έκανες εύκολα.
Τότε που δεν μπόρεσα να υπερασπιστώ τη φιλία μας δείλιασα να σου μίλήσω, να σου εξηγήσω και να σου ζητήσω συγνώμη.
Τώρα είναι αργά...δεν πειράζει έτσι μου είχες πει κάποτε. Χαίρομαι όμως ειλικρινά όταν βλέπω πως δεν έχεις αλλάξει και διαβάζω την αγάπη των φίλων σου στις αναρτήσεις τους. Χαίρομαι που συνεχίζεις να προσφέρεις. Σήμερα πολύ λίγοι άνθρωποι έχουν κάτι ουσιαστικό να προσφέρουν.
Να ξέρετε οτι είστε πολύ τυχεροί όσοι μπορείτε να είστε κοντά της!
Με ανοιχτά χαρτιά λοιπόν "φιλαράκι μου" σου λέω ένα ειλικρινές ευχαριστώ για όλες τις υπέροχες αναμνήσεις που μου έχεις χαρίσει.

Συνέχισε το σπουδαίο έργο σου!
Ο χρήστης Θωμας Γκογκος είπε…
κυρια Σμαραγδη καλησπερα σασ!!!σασ ευχαριστω πολυ για τα καλα σασ λογια!!!οι συμβουλεσ που δινετε στο σχολιο σασ μου αρεσουν παρα πολυ και γιαυτο και θα τισ αποθηκευσω!!!
με τιμαει πολυ να ακουω τοσο καλα λογια απο ενα ατομο με το δικο σασ επιπεδο!!!
και παλι ευχαριστω
Ο χρήστης Τέσυ Μπάιλα είπε…
Μαρία μου σ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. όσο για τις φωτογραφίες θα μπορέσεις να τις δεις σε επόμενη παρουσίαση που θα γίνει σύντομα. το επόμενο βιβλίο αργεί ακόμα. φιλιά πολλά
Ο χρήστης Τέσυ Μπάιλα είπε…
μαραγδή και Περικλή μου χαίρομαι τόσο πολύ που αγκαλιάσατε τον Θωμά! σας το ’λεγα ότι είναι μοναδικό παιδί και βλέπετε ότι δεν κάνω λάθος
Ο χρήστης Τέσυ Μπάιλα είπε…
καλή μου φίλη πόσο χαίρομαι που βρέθήκαμε πάλι, μια και τελικά ποτέ δεν είναι αργά!
σ ευχαριστώ για το μήνυμά σου! περιμένω να τα πούμε κι από κοντά!
Ο χρήστης Unknown είπε…
....νομίζω ότι τα σχόλια μετά από αυτό είναι περιττά!!δεν υπάρχουν λόγια!!μπράβο στο μεγαλείο της ψυχής του Θωμά και στην συγγραφέα που μπόρεσε να μεταβιβάσει όλες αυτές τις εικόνες και τα συναισθήματα σε ένα παιδί δεκαέξι ετών...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές από τον Δημήτρη Κώτσο

ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΕΙΣ ΤΑΝ ΠΟΛΙΝ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ