Η Έλενα Αρτζανίδου γράφει για το ΛΕΓΕ ΜΕ ΙΣΜΑΗΛ


 "Λέγε με Ισμαήλ"

ένα άψογο, εξαιρετικό, μεστό ιστορικό μυθιστόρημα από την καταπληκτική γραφή της Τέσυς Μπάιλα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.
Μια ιστορία για τα Σεπτεμβριανά του 1955 στην Πόλη, στο Πέραν.
1955-1964 και οι απελάσεις των Ελλήνων, αφού πρώτα μέσα σε μια νύχτα οι Τούρκοι προκάλεσαν την ολοκληρωτική καταστροφή των περιουσιών, γέννησαν κάποιοι την βία πάνω σε κορμιά, ξέσπασαν σε ναούς και τάφους, κυρίως όμως χάραξαν για πάντα τις ψυχές όλων εκείνων των ανθρώπων, των Ελλήνων της Πόλης που γεννήθηκαν, που έζησαν, είχαν τους ανθρώπους, το βιος, ολάκερη την ζωή τους στην Πόλη.
Μυρωδιές, εικόνες ολοζώντανες της γειτονιάς, του χαμάμ, του βιβλιοπωλείου, του καφενέ, του Βοσπόρου, της αρχοντιά, αλλά και της φτώχειας.
Ανατρεπτική όσο και αληθινή, συγκινητική, πνιγερή ιστορία.
Η ιστορία των Ελλήνων της πόλης, της συνύπαρξης με τους Τούρκους, τους Αρμενηδες ζωντανεύει από τη δυνατή λογοτεχνική γραφή της Τέσσυς Μπαΐλα.
Γυναίκες στα χέρια των Τούρκων συζύγων, των πατεράδων άλλοτε να ζουν όμορφα και άλλοτε να υποφέρουν, να ρημαζουν.
Η ιστορία της φωτίζει την κοινωνική ζωή, τη θέση των ανθρώπων ανάλογα φυλής και φύλου.
Πόσα πόσα δεν θίγει με μαεστρία η συγγραφέας. Στιγμή δεν πλατιάζει, δεν παίρνει θέση, δεν εκβιάζει γεγονότα και καταστάσεις, αντίθετα αβίαστα μπαίνει βγαίνει από ζωές, εποχές, επαγγέλματα, σχέσεις, όπως και τα σκοτεινά συμφέροντα και τις διεργασίες που στόχο είχαν να εξαφανίσουν τους Ρωμιους.
Αναζητήστε το είναι ξεχωριστό!
Ευχαριστίες πολλές στις εκδόσεις Ψυχογιός.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές από τον Δημήτρη Κώτσο

ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΕΙΣ ΤΑΝ ΠΟΛΙΝ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ