H Θεώνη Κωνσταντοπούλου γράφει τις εντυπώσεις της για το βιβλίο ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ


ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ

ΤΕΣΥ ΜΠΑΙΛΑ
Η άποψή μου
" Λένε ότι στις ώρες του μεγάλου πόνου δύσκολα αντιδρά η ψυχή "
" Στις ώρες της μεγάλης χαράς οι άνθρωποι δε λογαριάζουν πολέμους και φασαρίες ° ξεχνούν ο,τι τους χωρίζει κι αφήνουν τις ψυχές τους να αγκαλιαστούν. "
Ξεκινώντας το βιβλίο ακολουθούμε τα βήματα ενός αγνώστου άντρα. Τα βήματά του μας οδηγούν σ'ένα ερημωμενο από καιρό σπίτι. Ποιος είναι αυτός ο άντρας και ποια η σχέση του με τον παλιό ιδιοκτήτη του σπιτιού Ανέστη;
Ο Ανέστης είναι ο κεντρικός ήρωας της ιστορίας μας και στις σελίδες του βιβλίου αυτού ξετυλίγεται η ιστορία της ζωής του.
Ο Ανέστης δεν θα γνωρίσει μάνα. Η μάνα του,η Δαναή πεθαίνει στη γέννα. Θα γνωρίσει όμως την αναλγησία και την σκληρότητα στο πρόσωπο του πατέρα του,του Γιώργη....
" Μια σκια τεράστια είναι ο φόβος. Μα μοναχά όταν πατήσει κανείς καταπάνω της μπορεί να τη δει να μικραίνει και τελικά να σβήνει, όπως συμβαίνει πάντα με τις σκιές."
Ο Ανέστης μεγαλώνει στα χέρια της θείας του Λουλουδιάς με την συντροφιά του παππού του Λεωνίδα. Στην οικογένεια θα προστεθεί και η Μυρσίνη, ένα μικρό ευάλωτο κορίτσι που έχει περάσει ήδη πολλά στη σύντομη ζωή του. Ο Ανέστης και η Μυρσίνη θα μεγαλώσουν σαν πραγματικά αδέρφια και ο δεσμός τους θα γίνει αρρηκτος.
Η συμπεριφορά του πατέρα του τον κάνει να ασφυκτιά και αποφασίζει να φύγει και να κυνηγήσει το όνειρό του, να γίνει ζωγράφος.
Στην πορεία της ζωής του θα γνωρίσει την πραγματική φιλία στο πρόσωπο του Μικέλε, τον αγνό, ανεκπλήρωτο έρωτα στα μάτια της Ισιδωρας και θα ζήσει σημαντικά ιστορικά γεγονότα που θα τον στιγματισουν για όλη την υπόλοιπη ζωή του...
Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα με εξαιρετική πλοκή που κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη από την αρχή έως το τέλος του.
Αυτό που είναι ειλικρινά αξιοσημείωτο είναι ο τρόπος γραφής της συγγραφέως. Ο χειρισμός της γλώσσας είναι άψογος κατορθώνοντας να μεταφέρει ολοζώντανα εικόνες και συναισθήματα.
Πρόκειται για ένα κοινωνικό μυθιστόρημα γεμάτο με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Διαβάζοντας το ο αναγνώστης θα "ζήσει" την ημέρα της σφαγής στο Ηράκλειο το 1898, τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εθνικό Διχασμό.
Ο αναγνώστης θα θαυμάσει τον Ανέστη για την γενναιότητα του, θα υποκλιθει μπροστά στην αληθινή φιλία και θα πονέσει βαθιά αντικρίζοντας τη φρίκη του πολέμου....και όχι μόνο.....
Πολλά τα όμορφα αποσπάσματα που κράτησα διαβάζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο. Ενδεικτικά θα ήθελα να παραθέσω τα παρακάτω :
" Όταν πονάει η ψυχή, τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον λυγμό της."
" Οι άνθρωποι, όταν φύγουν, αφήνουν το ίχνος τους στη ζωή για να τους ακολουθήσει οποίος το θελήσει. Και το ίχνος αυτό παίρνει το μπόι της ανθρωπιάς τους."
" Όταν κοιτάς κατάματα τις σκιές της ζωής, τοτε σιγά σιγά τα μάτια σου αρχίζουν να πονάνε. Τσουζουν μέσα στο σκοτάδι. Δακρύζουν από την οδύνη. "
" Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τις ερινυες όταν τις κουβαλάει στα εσωτερικά φύλλα της ψυχής του. "
Πολλά
συγχαρητήρια
στην συγγραφέα!! Χαίρομαι πολύ που το συγκεκριμένο βιβλίο κοσμεί τη βιβλιοθήκη μου!!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές από τον Δημήτρη Κώτσο

ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΕΙΣ ΤΑΝ ΠΟΛΙΝ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ