Η Μαρία Ανδρικοπούλου γράφει για τις "Άγριες θάλασσες¨στο Bookcity

Book Review: Άγριες θάλασσες - Τέσυ Μπάιλα

Συντάχθηκε στις 24 Αυγούστου 2016.

Η αδυναμία που έχω στην Τέσυ Μπάιλα και το πόσο εκτιμώ τη γραφή της είναι δεδομένη και δε κρύβεται στο ελάχιστο.

Από το πρώτο της βιβλίο, πριν ακόμη γίνει ευρύτερα γνωστή, είχα ξεχωρίσει την μοναδική της ικανότητα να πλάθει τρομερά όμορφες εικόνες, που σε συνδυασμό με την απίστευτα λυρική γραφή της, δημιουργούν ένα μοναδικό λογοτεχνικό αποτέλεσμα που πείθει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Φυσικά και το καινούριο της βιβλίο δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα καθώς διαβάζοντας το, μου προσέφερε ακόμη ένα νοσταλγικό ταξίδι.

Μέσα στη κατεχόμενη Ελλάδα,το καΐκι ‘’Ευαγγελίστρια’’ δε μεταφέρει απλά ανθρώπους, μεταφέρει την ελπίδα της ελευθερίας στη πιο σκοτεινή στιγμή της Ιστορίας. Άνθρωποι και γεγονότα συνυπάρχουν σε ένα κυκεώνα αλλαγής της ζωής τους αλλά και όλου του κόσμου.

Μοναδικά παραστατική γραφή που κυλάει εξαιρετικά εύκολα, με αληθοφανέστατες εικόνες και πολύ ενδιαφέροντες χαρακτήρες οι οποίοι, μέσα από τα βιώματα τους, αποτυπώνουν τη καθεαυτή εικόνα εκείνης της εποχής, όπου ο πόλεμος δεν άφηνε περιθώρια επιλογών και η ανάγκη για επιβίωση ήταν το πρωτεύον ζήτημα όλων. Χωρίς προσπάθεια ωραιοποίησης και απαλλαγμένη από περιττές φλυαρίες και ανούσιες λεπτομέρειες, η ιστορία του καπετάνιου Μιλτιάδη Χούμα αλλά και όλων των υπόλοιπων ηρώων αποπνέει και μια αισιοδοξία ότι μέσα στη δίνη των γεγονότων υπάρχει πάντα η ελπίδα αλλά και ότι η ανθρωπιά δε χάνεται ακόμη και σε τόσο δύσκολες στιγμές.

Με άγγιξε η ιστορία τελικά πολύ περισσότερο απ’ όσο περίμενα και ένιωσα να ταυτίζομαι πολλές φορές με τους ήρωες, διερωτώμενη τι θα έκανα σε μια ανάλογη περίπτωση με αυτή που αντιμετώπιζαν εκείνη τη στιγμή. Τρομερά παραστατική γραφή και πλοκή με ενδιαφέρουσα εξέλιξη, ένα βιβλίο που αξίζει γιατί δίνει πολλά περισσότερα απ ό,τι φαίνεται. Και γιατί αγαπάμε την Τέσυ Μπάϊλα για την ειλικρίνεια της γραφής της και για το συναίσθημα που βγάζει από τα βιβλία της. Δεν είναι αυτοί αρκετά σημαντικοί λόγοι για να διαβάσετε αυτό το βιβλίο;

Καλή ανάγνωση,
Μαρία Ανδρικοπούλου

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές από τον Δημήτρη Κώτσο

ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΕΙΣ ΤΑΝ ΠΟΛΙΝ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ