Κριτική για τις "Άγριες θάλασσες": Νεκταρία Πουλτσίδη-Χρυσή-Σίσυ Αγγελίδου



Άγριες Θάλασσες" Τέσυ Μπαΐλα

Έκλεισα το βιβλίο πριν από δύο μέρες κι όμως ακόμη ταξιδεύω στις άγριες θάλασσες, σε μία εποχή όπου ο αγώνας για επιβίωση ήταν μεγάλος. Ο Μιλτιάδης Χούμας ήταν ένας αφανής ήρωας, ένας άνθρωπος, ο οποίος έκρυβε επιμελώς τη δράση του και τις πράξεις που προσέφερε στην πατρίδα.

Η μοναδική μαρτυρία για τις θυσίες του ανακαλύφθηκαν έπειτα από τον θάνατό του, μέσω του ημερολογίου που κρατούσε. Ο καημός του να δει την Ελλάδα του, μακριά από τον ζυγό του πολέμου και των κατακτητών, τον οδήγησε στην αντίσταση. Εκεί, παρά τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και τον φόβο του εχθρού, πάλεψε με τα μανιασμένα κύματα οργώνοντας τις θάλασσες, σώζοντας τις ζωές πολλών ανθρώπων, θέτοντας ωστόσο, σε κίνδυνο τη δική του ζωή. Φυσικά ο έρωτας, βασικό στοιχείο σε κάθε ιστορία, δεν λείπει και από εδώ. Η Ελένη, η γυναίκα που έκλεψε τον νου και την καρδιά του, αποτέλεσε το στήριγμά του στον μάχη για τη λευτεριά της πολυαγαπημένης πατρίδας του.


Ενίοτε οι αληθινές ιστορίες προσάπτουν άλλη χάρη σε ένα βιβλίο. Αλλά τούτη εδώ όπου μιλά για τους ήρωες και τα κατορθώματα που πέρασαν οι πρόγονοί μας στα χρόνια της κατοχής, θαρρώ πως πρέπει να διαβαστεί απ’ όλους μας. Η συγγραφέας, Τέσυ Μπαΐλα, καταφέρνει με περιγραφικό τρόπο να μας δώσει εικόνες τόσο ολοζώντανες, ώστε είχα την εντύπωση ότι ζούσα κι εγώ σε εκείνη την εποχή. Ο λόγος της μεστός και ώριμος, τα συναισθήματα διαδέχονται το ένα το άλλο και η γραφή της, απλά μαγευτική. Μα το πιο σημαντικό στοιχείο ήταν ότι αποκόμισα περισσότερες γνώσεις για την ιστορία του τόπου μου και ανακάλυψα έναν ακόμη αφανή Ήρωα του πολέμου. Αν είστε λάτρεις του ιστορικού μυθιστορήματος τότε οι «Άγριες Θάλασσες» θα πρέπει να αποτελούν μέρος της βιβλιοθήκης σας.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Στις άγριες θάλασσες της κατεχόμενης Ελλάδας υπάρχει ένα μυστικό ελευθερίας που το γνωρίζουν μόνο οι γενναίοι. Η «Ευαγγελίστρια», το καΐκι της διαφυγής, δε μεταφέρει ανθρώπους, μεταφέρει την ελπίδα της εθνικής ξαστεριάς στην πιο σκοτεινή στιγμή της σύγχρονης Ιστορίας. Κατακτητές και πατριώτες, διώκτες και κυνηγημένοι, όλοι τους στρατευμένοι σ' έναν πόλεμο που θα κρίνει το μέλλον του κόσμου. Από τον ασυμβίβαστο καπετάν Μιλτιάδη Χούμα μέχρι την καρτερική Ελένη του, μικροί και μεγάλοι ήρωες στροβιλίζονται σ' ένα έπος που εκτυλίσσεται στην πανάρχαια θάλασσα του Ομήρου. Τι απέμεινε από αυτή τη φοβερή αντάρα; Μνήμες και βοές μέσα στον χρόνο αλλά και η ζωή αυτών των ανθρώπων, πλούσια σε ιδανικά, σε όνειρα, σε έρωτες και πάθη. Ζωή μοιρασμένη σε επεισόδια που θα αδυνατούσε να συλλάβει και η πιο τολμηρή φαντασία.
Μια μυθιστορηματική μαρτυρία για τότε που οι ψυχές ήταν φτιαγμένες από ακριβό μέταλλο, τότε που την Ιστορία την έγραφαν οι απλοί άνθρωποι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές από τον Δημήτρη Κώτσο

ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΕΙΣ ΤΑΝ ΠΟΛΙΝ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ