Το "Ουίσκι μπλε" στο Bookmark από τη Μαρία Κουλούρη

Ουίσκι μπλε. Ο τίτλος αινιγματικός συνδυασμένος με το χρώμα της θάλασσας το βαθύ το ξέχωρο το μπλε. Εκείνο του κοβαλτίου - όπως αναφέρει η συγγραφέας . Συνδυασμένος και με τη φυγή, την αναζήτηση, τον εθισμό..
Αφήνεται στη φαντασία του αναγνώστη να δουλέψει τον τίτλο στο μυαλό του και να τον ερμηνεύσει κατά πως θέλει.
Αφήνεται στην πένα της Τέσυ Μπάιλα να ξεδιπλώσει το ταξίδι των ηρώων της, για την κατάκτηση των ονείρων τους, το ψάξιμο του εαυτού τους, την αναζήτηση μιας άλλης ζωής που κάπου τους περιμένει....
Η θάλασσα κεντρικός άξονας που γύρω του γυρνούν οι κύκλοι ζωής ενός Έλληνα - αντιπροσώπου μιας γενιάς που προσπαθεί να ξεφύγει από τη μιζέρια - με ψυχή γεμάτη ελπίδα για ένα καλύτερο στήσιμο της ζωής του. Πορτ Σάιντ όμορφη ζωή, ήσυχη, οικογενειακή και μπόλιασμα της βαθιάς αγάπης για τη θάλασσα από τον πατέρα στο γιο. Σημάδι ανεξίτηλο μέσα του, ψάχνει την ευκαιρία και το χρόνο να εκδηλωθεί.
Σαντορίνη. Πέρασμα στη φτώχεια στη μιζέρια αλλά και χτίσιμο σιγά σιγά των ονείρων για τη φυγή, για το άνοιγμα άλλου κύκλου στη ζωή του ήρωα. Φευγιό από τη Σαντορίνη που την πυρπολεί βίαια η κόκκινη λάβα και τη συγκλονίζει ο σεισμός..
Πειραιάς εποχή του 1950. Πειραιάς στη δίνη της μεταπολεμικής Ελλάδας. Mε το λιμάνι - κεντρικό άξονα στη διήγηση της συγγραφέως - τις φτωχικές συνοικίες, τα σπίτια με τα κόκκινα λαμπάκια και τα όνειρα να διατηρούνται ζωντανά .. Καθημερινό κυνήγι για μικρό μεροκάματο. Πόνος βάσανα φτώχεια αλλά και αλληλεγγύη και αγάπη. Στοιχεία αντιφατικά που ενώνουν. Ανθρώπινες καρδιές που σμίγουν.
Βέλγιο .. σκληρή η ζωή μέσα στα έγκατα της γης. Ταμπέλες όπως ΄΄ έξω οι Ιταλοί, οι Έλληνες και οι σκύλοι ΄΄ σημαδεύουν τον ήρωα . Η ψυχή του μυρίζει απελπισία . Ένα ατύχημα με δεκάδες νεκρούς στα ορυχεία τον κάνει να δεχτει πως΄΄ και τα δάκρυα έχουν χρώμα΄΄. Επιστροφή στη πατρίδα και φυγή ξανά για κυνήγημα του αμερικάνικου όνειρου.
Νέα Υόρκη απλά ένα πέρασμα πριν επιστρέψει σαν σύγχρονος Οδυσσέας στην πατρίδα. Για να δεθεί πια με το μπλε του κοβαλτίου το βαλμένο στο ποτήρι του, το βαλμένο στη ψυχή του.

Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που με τις εναλλαγές των συναισθημάτων, τις αλλεπάλληλες ανατροπές, με τον διαρκή αγώνα για την επιβίωση, με τους έρωτες και την αληθινή αγάπη κρατά το ενδιαφέρον του αναγνώστη αμείωτο.
Η συγγραφέας με μια γραφή λιτή αλλά και δυνατή ξεδιπλώνει τις ζωές των ηρώων της με τέχνη και συναίσθημα ! Δεν σε προϊδεάζει για το τι πρόκειται να διαβάσεις κι΄ ύστερα σαν ένα ποτάμι άλλοτε ήρεμο και γλυκό, άλλοτε ορμητικό και βίαιο ξετυλίγεται η ιστορία μπροστά σου. Μέσα από τους ήρωές της, μέσα από την ιστορία της περνά μηνύματα, περνά τις φιλοσοφικές της αναζητήσεις χωρίς να αλλοιώνεται ούτε στο ελάχιστο η ροή του βιβλίου.
Το ΄΄ουίσκι μπλε ΄΄ άφησε ήδη τα χνάρια του διαβάζοντάς το. Και πήρε ταυτόχρονα τη δική του ξέχωρη θέση στη βιβλιοθήκη μου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές από τον Δημήτρη Κώτσο

ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΕΙΣ ΤΑΝ ΠΟΛΙΝ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ