Με τη ματιά των αναγνωστών: Οι αναγνώστες Τζένη Μανάκη, Άννα Κοντίδου, Ρούλα Μουστάκα, Κώστας Αυγερινός και Ευδοξία Κολυδάκη γράφουν για το 'Ουίσκι μπλε¨

Της Τζένης Μανάκη:
Με την δική μου ματιά

Το '' Ουίσκι μπλε'' της Τέσυς Μπάιλα έχει κάτι από την αύρα των μεγάλων σύγχρονων δραματουργών του θέάτρου , όπου κυριαρχεί ο θάνατος , ο χρόνος που κυλάει σε βάρος των βασανισμένων υπάρξεων των ηρώων , των οποίων οι ελπίδες ματαιώνονται , μόνο που εδώ, δεν υποτάσσονται σ΄αυτή την ματαίωση , αναγεννώνται για να συνεχίσουν τον κύκλο μιας νέας πορείας μέσα στον χρόνο.
Η συγγραφέας μέσα από την κινηματογραφική περιγραφή ρεαλιστικών , σκληρών μερικές φορές εικόνων αφήνει να ξεχυθεί ο γνωστός λυρισμός της , σαν μελωδία μελαγχολικής μουσικής που γλυκαίνει την ψυχή του αναγνώστη . Ο ουρανός, η θάλασσα, κυρίως η θάλασσα , το καράβι , η ταξιδιάρικη ελληνική ψυχή , που αναγκάζεται ν΄απαρνηθεί την ομορφιά του τόπου της , να βυθιστεί στην μαυρίλα της μίνας της Μαρσινέλ , να γευτεί ακόμη κι εκεί την ζεστασιά της φιλίας, να καταπνίξει τον ασίγαστο πόθο για έναν έρωτα που θα εμπόδιζε τον νόστο , να δεθεί με μια αληθινή αγάπη , να δαμάσει τα κύματα του ωκεανού, να περιπλανηθεί στις αποβάθρες της Νέας Υόρκης , να παλεύει με την ανήμπορη έφεση της για το καλύτερο , να χάνει και να ξανακερδίζει τα χαμένα , άλλοτε με νηφαλιότητα κι άλλοτε μέσα από την μέθη της γεύσης του ουίσκι που παίρνει το χρώμα της θάλασσας, είναι τα βασικά συστατικά του μύθου που αφορούν τον κεντρικό της ήρωα , δομημένο με την επιστημονική ακρίβεια ευφυούς ψυχολόγου καί την δεξιότητα ταλαντούχου συγγραφέα !!
Τα πρόσωπα που τον πλαισιώνουν, δημιουργούν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ιστορία που αναγκάζει τον αναγνώστη να επιμείνει μανιωδώς να γευτεί την εξέλιξή της, αλλοτε πασχίζουν και κερδίζουν τον αγώνα , κι άλλοτε παρασύρονται από πάθη ανίερα και χάνονται μέσα στην πυκνή υγρή ομίχλη που περίτεχνα κινηματογραφεί με την πένα της , η συγγραφέας.
Η Τέσυ Μπάιλα ,
Πιστεύει: στις δυνατότητες του ανθρώπου , για την πραγμάτωση των ονείρων του, ακόμη και κόντρα στον χρόνο που κυλάει και διαφοροποιεί καταστάσεις και αισθήματα :
''Κι ενώ μοιάζει ο χρόνος να περνάει και ν΄αλλάζει τα δεδομένα στη ζωή των ανθρώπων , στην πραγματικότητα εκείνος ο οποίος μπορεί να τα αλλάξει όλα είναι μόνο ο ίδιος ο άνθρωπος '' , και στην δύναμη της ζωής : '' Ενας έρωτας κραταιός έδενε την καταστροφή και την ομορφιά , και η μοναδική αυτή αίσθηση της ελπίδας πως η ζωή θριαμβεύει πάντα, ακόμα και πάνω σε ερείπια καμένης γης , ανταπτέρωσε και το δικό τους ηθικό '' .
Χρωματίζει : ''...κι ήταν η πρώτη φορά που κατάλαβε πως στη ζωή μπορείς να βρείς το μαύρο μέσα στην υπέρτατη ένταση του λευκού '' , '' η ψυχή της γέμισε δέος από την σπαρακτική δημιουργία της φύσης να εκτοξεύει αιφνίδια κι εκθαμβωτικά κύματα φωτός πρός κάθε κατεύθυνση '' .
Δημιουργεί εικόνες σκληρές μέχρι δακρύων , όπως η γέννηση ενός μωρού μέσα στην μαυρίλα του ανθρακωρυχείου και ακόμη εικόνες που φέρνουν στον νού κινηματογραφικά στιγμιότυπα ταλαντούχου σκηνοθέτη :
'' Κοίταξε στο βάθος τα οργισμένα σύννεφα. Από ώρες παρατάσσονταν επιθετικά , λευκοντυμένοι στρατιώτες σε ώρα μάχης, πάνω στο γαλανό πεδίο . Η πόλη έδειχνε να κοιμάται νωχελικά στα νωπά ακόμα ερωτικά της σεντόνια . Είδε τα φώτα πρώτα να τρεμοπαίζουν στην ακινησία της ώρας κι ύστερα να σβήνουν ένα ενα με τη σειρά και σκέφτηκε ότι κάπως έτσι είχαν σβήσει και τα προηγούμενα χρόνια της ζωής του . Ενα , ένα , σιγά σιγά, αργοκίνητα ''.
Μέσα στην περίτεχνη από λογοτεχνικής απόψεως αφήγηση της περιπέτειας των ηρώων ,της Τέσυ Μπάιλα, πάντα παρούσα η θάλασσα που αφήνει το σημάδι της στις ψυχές των ανθρώπων που βρίσκουν παρηγοριά και διέξοδο άλλοτε στην γαλήνη της κι άλλοτε στούς κάτασπρους αφρούς των μανιασμένων κυμάτων της , που δέρνουν την στεριά.
Το '' Ουίσκι μπλέ'' είναι μια σύγχρονη Οδύσσεια ! Εργο '' ιστορικής '' καταγραφής της μεταναστευτικής περιπέτειας των Ελλήνων , αλλά και ιδιαίτερα επίκαιρο τώρα που οικονομικές συγκυρίες εξαναγκάζουν και πάλι την ελληνική ψυχή στην μετανάστευση .
Σας το συνιστώ ανεπιφύλακτα !

της Άννας Κοντίδου:
«ΟΥΙΣΚΙ ΜΠΛΕ» - ΤΕΣΥ ΜΠΑΪΛΑ «Όλα στη ζωή κάνουν τον κύκλο τους και μετά τελειώνουν», λέει η συγγραφέας. Ένας κύκλος η ζωή του Μιχάλη που μέσα από την πορεία του και το ταξίδι του προς ένα καλύτερο μέλλον παρακολουθούμε, ουσιαστικά, ένα ταξίδι προς την αυτογνωσία. Ένας κύκλος οι ζωές όλων των ηρώων αυτού του βιβλίου που με κάποιον τρόπο - άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο – τον σημάδεψαν και του έδωσαν πολύτιμα μαθήματα και εμπειρίες. Ένας κύκλος κι αυτό το εκπληκτικό μυθιστόρημα της Τέσυς Μπάιλα η οποία αυτή τη φορά μας μεθάει με το μπλε ουίσκι της. Η γραφή της, όπως πάντα, συγκλονιστική! Ολοζώντανες περιγραφές ανθρώπων, τοπίων και γεγονότων που δεν στέκονται όμως στην επιφάνεια αλλά διεισδύουν βαθιά μέσα τους! Η ικανότητά της να προκαλεί τον αναγνώστη να συμμετέχει με όλες του τις αισθήσεις σε όλα όσα διαδραματίζονται, μοναδική! Όλα αυτά συνθέτουν μια ιστορία που ρέει με τους ρυθμούς της θάλασσας. Άλλοτε σαν ήρεμο κυματάκι που σκάει μαλακά στην ακτή κι άλλοτε σαν κύμα θεόρατο που παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του! Μιας θάλασσας που σίγουρα θ’ αφήσει το σημάδι της σε όποιον βυθιστεί στην ανάγνωση αυτού του υπέροχου βιβλίου, το οποίο προτείνω ανεπιφύλακτα! Θερμά συγχαρητήρια στην Τέσυ Μπάιλα!!! Εύχομαι το «Ουίσκι μπλε» να μεθύσει πολλούς πολλούς αναγνώστες και να φτάσει στην κορυφή!!!



Της Ρούλας Μουστάκα:
Η άποψή μου για το υπέροχο μυθιστόρημα Ουίσκι Μπλε της καλής μου φίλης Τέσυς Μπάιλα Αναμιγνύουμε ένα μεγάλο συγγραφικό ταλέντο, προσθέτουμε ένα καλοδουλεμένο, πρωτότυπο σενάριο με δόσεις δράσης, ιστορικής αναφοράς, πολυποίκιλων συναισθημάτων και πολύχρωμων εικόνων και το αποτέλεσμα είναι ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα που μας ταξιδεύει. Είναι ένα μείγμα στιγμών που άλλοτε προκαλούν συγκίνηση και άλλοτε κύματα χαράς στα ήρεμα νερά της θάλασσας. Και τα θαλασσινά ταξίδια στο μυθιστόρημα αυτό, είναι πολλά. Από το Πόρτ Σάιντ στη Σαντορίνη και από τον Πειραιά στο Βέλγιο και τη Νέα Υόρκη ο πρωταγωνιστής Μιχάλης, έζησε μεγάλες «φουρτούνες» , ανάσαινε για πολλά χρόνια την αλμύρα της και είχε χαραγμένο στην καρδιά του το σημάδι της, για όλη του τη ζωή. Τριγύρω του πρόσωπα σωστά τοποθετημένα, συνθέτουν το πετυχημένο ψηφιδωτό, πλαισιώνοντας με περίτεχνο τρόπο τον πρωταγωνιστή και συνθέτουν όλοι μαζί, μια ιστορία που ξεδιπλώνεται εντυπωσιακά. Οι ήρωες παρουσιάζονται σταδιακά, βοηθώντας τον αναγνώστη να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον για τους ίδιους και την τύχη τους. Απλοί, καθημερινοί άνθρωποι ικανοί να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες της ζωής, μιας ζωής που φανερώνει αναπάντεχα γεγονότα και καλεί τους ήρωες να τ’ αντιμετωπίσουν. Η πλοκή είναι όμορφα πλεγμένη σαν εκείνα τα αραχνοΰφαντα κεντητά. Η ματιά της συγγραφέως λυρική, στοχαστική ενισχυμένη από την πλούσια φαντασία και τον ενθουσιασμό για την γραφή! Μια γραφή καθαρή σαν αυτή που παρατηρεί κάποιος στα διάφανα νερά της θάλασσας. Οι λέξεις, αρμονικά δεμένες τονίζουν τον λυρισμό και αποτελούν μοναδική πηγή συναισθηματικών αποχρώσεων στις καρδιές των αναγνωστών. Εικόνες υψηλής αισθητικής, γεμάτες ρομαντισμό και περιπέτειες απεικονίζονται στον καμβά του μυθιστορήματος, σαν εκείνες που διακρίνει το μάτι ενός έμπειρου φωτογράφου. «Η ζωή νοείται σαν κάτι το απροσμέτρητο, στέκω και θωρώ τα κύματα, ό,τι πιο τέλειο, πιο ανεπίδεκτο φθοράς ποτέ του υπήρξε» ήταν τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη και η αναφορά σ’ αυτά στην αρχή του μυθιστορήματος. Κάπως έτσι ξεκινούν τα ταξίδια στη ζωή και το «Ουίσκι Μπλε» είναι μια θάλασσα για να ταξιδέψεις, το μόνο που απομένει είναι να αφεθείς και να απολαύσεις το ταξίδι. Το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Να είναι καλοτάξιδο.

του Κώστα Αυγερινού:
ΟΥΙΣΚΙ ΜΠΛΕ!!! Τον πρωτότυπο αυτόν τίτλο, φέρει το νέο βιβλίο της αγαπητής Τέσυ Μπάιλα. Ένα βιβλίο, βασισμένο σε αληθινά πρόσωπα και ιστορίες, που συνυπάρχουν όμως αρμονικά με την Μυθοπλασία, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα!!! Το βιβλίο, μας μεταφέρει πολλά χρόνια πίσω, σε δύσκολους καιρούς και τόπους, όπου, ταραχές, πόλεμοι, αλλά και φυσικά φαινόμενα αναγκάζουν τον κόσμο σε συνεχείς μεταναστεύσεις. Μέσα σε αυτό το κλίμα, γεννήθηκε και μεγάλωσε ο κεντρικός ήρωας του βιβλίου, ο Μιχάλης, ο οποίος θα περιπλανηθεί από την Αίγυπτο στην Σαντορίνη και από τον Πειραιά στο Βέλγιο ,στα βάθη των ορυχείων και τέλος στην Νέα Υόρκη, πριν βρει το πεπρωμένο του στην θάλασσα! Τι έφταιξε άραγε σ αυτήν την χωρίς αποτέλεσμα περιπλάνηση του Μιχάλη; Μήπως το ότι αγνόησε το σημάδι της θάλασσας που ήταν χαραγμένο στην ψυχή και στο κορμί του; Αλλά… και ο γάμος του, λίγα χρόνια μετά την επιστροφή του, είχε άδοξο τέλος!!! Να έφταιξε άραγε η .. μη εκπλήρωση του Αμερικάνικου ονείρου ή μήπως το ότι όλα στην ζωή του Μιχάλη, έκαναν τον κύκλο τους και έφευγαν; Διαβάζοντας το υπέροχο αυτό βιβλίο, θα μπορέσετε να αποκτήσετε την δική σας άποψη! Η Τέσυ Μπάιλα, μετά τα πρώτα της δειλά βήματα, στο συγγραφικό στερέωμα, πατάει σίγουρα, γερά πάνω του, και πιστεύω ότι θα μας προσφέρει ακόμη πολλά και ωραία ταξίδια!!!!

της Ευδοξίας Κολυδάκη:
Το τελείωσα μόλις χθες, και με εντυπωσίασε (όπως και τα άλλα βιβλία της Τέσυς, εννοείται), και με το θέμα του, και με τα μηνύματά του και περισσότερο με τις εξαιρετικές περιγραφές των τόπων που εξελίσσεται η ιστορία του Μιχάλη και όλων των υπόλοιπων ηρώων, προσωπικά για εμένα, ο βασικός χαρακτήρας ήταν και είναι από τους πιο άριστα δομημένους (λογοτεχνικά βέβαια και δεν ξέρω αν εκφράζομαι και σωστά) συγγραφικά, που έχω συναντήσει. Ενα πολύ δυνατό και διαφορετικό βιβλίο, απόλυτα ανθρωποκεντρικό.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές από τον Δημήτρη Κώτσο

ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΕΙΣ ΤΑΝ ΠΟΛΙΝ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ