Κυριακή, 15 Μαΐου 2011

ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ/ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ

Ένα νέο βιβλίο κυκλοφορεί σε λίγες μέρες από τον εκδοτικό οίκο ΑΝΕΜΟΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ. Σε ένα καλαίσθητο μικρό τόμο η ποιήτρια  ΣΟΦΙΑ ΣΤΡΕΖΟΥ συνέλεξε και μας παρουσιάζει 17 κείμενα, 17 αναλύσεις έργων άλλων δημιουργών. Η διεισδυτική της ματιά και ο προσωπικός τρόπος γραφής της Σοφίας Στρέζου εκθέτει στους αναγνώστες μια σειρά έργων με στόχο την ευθύβολη κρίση σε ένα παιχνίδι συναρμολογής λέξεων και εννοιών που συχνά παραμένουν κρυμμένες πίσω από την προσωπική γραφίδα κάθε δημιουργού. Η ίδια άλλωστε γράφει: " Κάπως έτσι άρχισα να γράφω, για να αντιστέκομαι στο χρόνο, στην πεζή καθημερινότητα, επιζητώντας να της δώσω μιαν άλλη διάσταση, με ονειρική διάθεση, για να ομορφαίνω εκείνα, που, έτσι κι αλλιώς, δεν μπορώ ν' αλλάξω. Με πετάγματα καρδιάς, πέρα από τα όρια της συμβατικότητας, για να προσεγγίζω το ανέφικτο, το προσδοκώμενο, κι έστω για λίγο, να μπορώ να ταυτιστώ με το συμπαντικό γίγνεσθαι του λόγου. Με πνοή, με εικόνα, με δράση. Ήταν η ανάγκη της γραφής να μπερδευτεί με άλλες λέξεις, να γεννήσει νέες, να εκταθεί. Να κατακτήσει και να κατακτηθεί. Η αναδημιουργία μιας κτίσης που, αφετηρία της υπήρξε η ενσυναίσθηση των δημιουργών. Μ' αυτούς ξεκίνησα το μακρύ ταξίδι μου στο χώρο της αισθητικής ανάλυσης, ανακαλύπτοντας στις δικές τους εμπνεύσεις, τη δική μου προέκταση".

Προσωπικά θα ήθελα να την ευχαριστήσω που επέλεξε να συμπεριλάβει μέσα στο βιβλίο της και την ανάλυση του βιβλίου μου ΤΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΤΗΣ ΣΙΩΠΗΣ και να της ευχηθώ καλοτάξιδο!

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλοτάξιδο το νέο βιβλίο

Mαρία Νικολάου

roula είπε...

Κα Στρέζου καλοτάξιδο το βιβλίο σας

Ελένη Μπετεινάκη είπε...

Τέσυ καλοτάξιδο να΄ναι!!!

Πασχαλία Τραυλού είπε...

Επιτέλους, ξανακυκλοφορούν αισθητικές αναλύσεις έργων! Ο γραπτός λόγος έχει πολλές εκφάνσεις και δέον είναι να μην αναλωνόμαστε μόνο στο μυθιστόρημα. Καλοτάξιδο!