ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ/ΕΚΔ. ΤΟΠΙΟ/ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΛΙΑΝΗΣ

Ένα νέο φωτογραφικό λεύκωμα, αφιερωμένο αυτή τη φορά στο Κερκυραικό Πάσχα, κυκλοφορει από τις εκδόσεις ΤΟΠΙΟ. Στη νέα του δουλειά ο φωτογράφος ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΛΙΑΝΗΣ καταγράφει με το φωτογραφικό του φακό στιγμές ιδιαίτερες από το Πάσχα της Κέρκυρας και καταφέρνει μέσα από τις 135 φωτογραφίες που επέλεξε να παρουσιάσει ανάμεσα από πάμπολλες άλλες, να μεταδώσει την εξωτερικευμένη συγκίνηση που μπορεί κανείς να βιώσει μόνο στην Κέρκυρα κάθε χρόνο τις πασχαλινές μέρες. Από την Κυριακή των Βαίων μέχρι και το τέλος της μεγάλης αυτής θρησκευτικής γιορτής, το λεύκωμα αυτό δεν απαθανατίζει απλώς τυχαίες στιγμές αλλά αποκαλύπτει όλον εκείνο τον απαιτούμενο εκλεπτυσμό που απαιτείται για να αποκαλυφθούν τα συναισθήματα, όταν η φωτογραφική μηχανή ενός δημιουργού μετατρέπεται σε πλούσιο καλλιτεχνικο όργανο.
Και είναι ακριβώς αυτή η δημιουργία που προκαλεί όλες τις αισθήσεις να μετέχουν σ' ένα ασταμάτητο παιχνίδι με την καταγραφή του φωτός, όπως αποτυπώνεται σ' ένα κομμάτι λευκό χαρτί. Φωτεινές δέσμες διοχετεύονται παντού και λειτουργούν ως ο πόλος έλξης όλων των αισθήσεων σ' ένα πολύχρωμο γαιτανάκι που στήνεται εκείνες τις μέρες στο νησί. Τα χρώματα εναλλάσσονται και μαζί τα συναισθήματα, ακροβατώντας στο ορφικό μεταίχμιο. Από τη μια η λάμψη μιας εκτυφλωτικής Άνοιξης που σφύζει από ζωή και από την άλλη το μωβ του θανάτου που κυριαρχεί στις βραδινές εικόνες του ΛΙΣΤΟΝ, κάνοντας την πλατεία της Σπιανάδας να θρηνεί τη Μεγάλη Παρασκευή για τον ερχομό του θανάτου.
Σε κανένα άλλον τόπο εκείνες τις μέρες δεν βιώνεται το θείο πάθος με τέτοια κατάνυξη. Και είναι αυτή ακριβώς η κατάνυξη που καταθέτει ο Δημήτρης Ταλιάνης στο νέο του λεύκωμα.
 Αν αφεθεί κανείς στη μαγεία της φωτογραφίας του θα καταφέρει να απολαύσει την ποιητική της διάσταση και να συναισθανθεί τις διαστάσεις του παιχνιδιού που καλείται η φαντασία του να παίξει. Κι επειδή πάντα η ποίηση είτε ως λόγος είτε ως εικόνα μπορεί να λειτουργεί σε κατάσταση απόλυτης ελευθερίας κι έτσι να περισώζει έναν ιδαίτερο χώρο ανάπτυξης της φαντασίας, οι φωτογραφίες του αφιερώματος αυτού στην πασχαλινή Κέρκυρα γίνονται η αφορμή για ένα ταξίδι πραγματικό στην ελληνική Άνοιξη, όπως αυτή δεσπόζει στα επτάνησα. Μυρωδιές, χρώματα που γυαλίζουν στον ήλιο, άνθη που φλυαρούν την οργιαστική γέννηση της νέας εποχής, καταπράσινα δέντρα σε όλες τις αποχρώσεις του πιο φρέσκου πράσινου τόνου και όλα αυτά κάτω από έναν περίλαμπρο, καταγάλανο ουρανό, που ορίζει την αξιομισθία της ομορφιάς και συγκροτεί την απόλυτη ελευθερία της ανοιξιάτικης διαύγειας.
Ο φωτογραφικός φακός ανοίγει και το φως γράφει τις εικόνες που ξεδιπλώνονται μπροστά του όταν οι μπάντες γεμίζουν από παντού τα σοκάκια της Κέρκυρας και την κεντρική της πλατεία. Οι μουσικοί πλημμυρίζουν κατά κύματα τα στενά κι όλη η Κέρκυρα συμμετέχει με τον απαραίτητο σεβασμό, σε μια τεράστια λιτανεία, όπου  κυριαρχεί μια αίσθηση χαρμολύπης και απόλυτης κατάνυξης.  

Ο Δημήτρης Ταλιάνης γίνεται ο αφηγητής των δρώμενων αυτών. Απομονωμένος θεληματικά στην ανάγκη του να αποτυπώσει την ιδιαιτερότητα αυτού του τόπου τις μέρες αυτές και να αποπειραθεί μια ερμηνευτική αναδιήγηση του διαδραματιζόμενου σκηνικού που εξελίσσεται ολόγυρά του σε ολόκληρο το νησί, αρπάζει κυριολεκτικά στιγμές ανεπανάληπτες και τις μετατρέπει σε έναν αληθινό ύμνο της Πασχαλινής Κέρκυρας. 
 Ο φωτογράφος βλέπει και μεταχειρίζεται τα πράγματα, για να μπορέσει να περάσει  στην καλλιτεχνική της ανάδειξη μιας γιορτής, οι διαστάσεις της οποίας είναι τεράστιες στο νησί. Οι γωνίες λήψεις η εκμετάλλευση μιας σκιάς που παιχνιδίζει επάνω σε έναν τοίχο ή ένα χνάρι του ήλιου αποτυπωμένο επάνω σε ένα τοίχο φθαρμένο που πάνω του παίζουν όλα τα χρώματα της μπάντας που λιτανεύει τον Άγιο της Κέρκυρας  γίνονται αυτομάτως τα υλικά ενός δεξιοτέχνη που αγωνιά να αρπάξει από το φως κάτι μοναδικό, κάτι καταδικασμένο να μην επαναληφθεί ποτέ και το αποκαλύπτει μπροστά στα μάτια μας.
Οι φωτοευαίσθητες επιφάνειες γίνονται  πεδία ανασυγκρότησης της πασχαλινής ιδέας έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται στους όγκους, στα χρώματα, στα σχήματα που εναλλάσσονται μπροστά στα μάτια του φωτογράφου ως φευγαλέες εντυπώσεις  πριν τις αναπαρουσιάσει στο έργο του.
Όσοι είχαν την ευκαιρία να περάσουν ένα τέτοιο Πάσχα στην Κέρκυρα θα θυμηθούν μέσα στις σελίδες του τις στιγμές αυτές με ιδιαίτερη συγκίνηση κι οι υπόλοιποι θα θελήσουν οπωσδήποτε να γνωρίσουν το Πάσχα στην Κέρκυρα. Το λεύκωμα, το οποίο  διανθίζεται με κείμενα των: Νίκος Καραπιδάκης, Πάνος Θεοδωρίδης, π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Ελένη Μπίστικα, Νίκος Δήμου, Νικόλας Μαστροπαύλος, Γεράσιμος Χυτήρης, π. Γεώργιος Μεταλληνός θα παρουσιαστεί αύριο 4/4/2011 στον Ιανό.










Σχόλια

Ο χρήστης roula είπε…
Υπέροχο,αξιόλογο,πανέμορφο...!!!καλή επιτυχία!!

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ

Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές από τον Δημήτρη Κώτσο

ΑΓΙΟΙ ΚΑΙ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΕΙΣ ΤΑΝ ΠΟΛΙΝ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΠΟΥΖΟΣ